fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuwsNL NieuwsVliegvelden

Herdenking Operatie Amherst

Van 5 tot en met 7 april vond in Drenthe de jaarlijkse herdenking plaats van Operatie Amherst. Vanaf vliegveld Hoogveen vertrokken diverse vluchten met parachutisten, veteranen uit zes landen. Zij herdachten dat begin april 1945 700 voornamelijk Franse parachutisten in Drenthe landden om het te bevrijden. Daarmee voorkwamen zij een laatste treintransport vanuit Kamp Westerbork. Bij Operatie Amherst sneuvelden 33 Franse parachutisten.

Antonov
Misschien was het wel symbolisch dat bij de herdenking van de paradroppings gebruik werd gemaakt van een Duitse Antonov An2. Het toestel stamt uit 1977 en is gebouwd in Polen. Het heeft jaren gevlogen in de voormalige DDR bij G.S.T., Gesellschaft für Sport und Technik. Deze grote organisatie was in Oost-Duitsland gelieerd aan de Nationale Volksarmee. De huidige eigenaar van de Antonov is Skydive Stadtlohn, gehuisvest op het gelijknamige vliegveld vlak over de grens bij Winterswijk. 

Monumenten
Ter nagedachtenis aan Operatie Amherst zijn verschillende oorlogsmonumenten opgericht. De paradroppings op 7 april vonden plaats op een weiland, niet ver van een gedenkteken in Spier. Het kleine monument ligt tegenover café-restaurant Schortinghuis aan de Moraineweg. Herdacht worden majoor Jean Salomon Simon en sergeant Claudius Campan, twee Franse soldaten van de Special Air Service. Zij zijn omgekomen tijdens Operatie Amherst op 11 april 1945.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button