fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Slechts eenderde Zwitserse Hornets inzetbaar

Van de vloot van 30 F/A-18 Hornets van de Zwitserse luchtmacht is op dit moment slechts éénderde operationeel inzetbaar. Dit meldt onder meer FlugRevue.

De Zwitserse firma RUAG is vorig jaar gestart met een moderniseringsprogramma, om de operationele levensduur van de toestellen te verlengen. Dit was nodig, omdat de keuze van een opvolger eerder is uitgesteld. Na de modernisering zouden de toestellen tot 2030 mee moeten kunnen.

Gemoderniseerd

Medio vorig jaar leverde RUAG de eerste gemoderniseerde Hornet af. Inmiddels blijkt dat de voor de upgrade geplande vier maanden per toestel niet haalbaar is. Volgens FlugRevue is dit onder andere een gevolg van technische problemen, die nu naar voren kwamen en eerst opgelost dienden te worden. Doordat reguliere onderhoudswerkzaamheden hierdoor ook vertraging oplopen, heeft het een direct effect op de inzetbaarheid.

Beperkt

Vier Zwitserse Hornets nemen op dit moment deel aan de oefening Frisian Flag op Leeuwarden, waardoor het aantal inzetbare Hornets in Zwitserland zeer beperkt is. De vier F/A-18’s op Leeuwarden zouden mogelijk voor het einde van de oefening al terugkeren naar Zwitserland. Intussen doen RUAG en de Zwitserse luchtmacht er naar eigen zeggen alles aan om de inzetbaarheid naar een voldoende niveau te brengen.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button