fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Griekse vuurdoop voor Italiaanse F-35’s

Tegelijkertijd met Frisian Flag, vindt er elders in Europa nog een grote internationale oefening plaats: ’Iniochos 2019’ . Up in the Sky was aanwezig op de Griekse vliegbasis Andravida, de uitvalsbasis van de oefening.

Invitex

Sinds 2015 organiseert het Air Tactics Center (KEAT) van de Griekse luchtmacht de oefening Iniochos als Invitex-oefening. Waar het voorheen een Griekse aangelegenheid was, nemen sinds vier jaar ook andere landen op uitnodiging deel aan de oefening. De landen die dit jaar opnieuw deelnemen aan de “Invite Exercise” zijn Israël, Italië, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. Inmiddels bestaat er ook steeds meer interesse vanuit andere landen.

Griekse F-16C © Daniel Ravenswaay

Deelname F-35

Bijzonder aan deze editie is de deelname van Italiaanse F-35’s. De Italiaanse luchtmacht stuurde zes F-35A toestellen naar Andravida. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat F-35’s deelnemen aan een internationale oefening in Europa. De F-35’s werden vergezeld door zes Italiaanse Tornado’s. De Israëlische luchtmacht nam deel aan Iniochos met maar liefst dertien F-16’s, van twee verschillende squadrons. De luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten vaardigde een aantal Mirage 2000-9’s af. De USAF was aanwezig op Andravida met zes F-16’s van het 52nd Fighter Wing, normaliter gestationeerd op Spangdahlem in Duitsland. Binnenkort volgt op Up in the Sky een uitgebreid verslag van Iniochos 2019.

Amerikaanse F-16C in de start vanaf Andravida © Daniel Ravenswaay
UAE Mirage 2000 en Italiaanse Tornado op Andravida tijdens Iniochos 2019 © Daniel Ravenswaay

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button