fbpx
Editors choiceEindhoven AirportLiefhebberMilitairNieuwsNL Nieuws

Nieuwe Airbus tankers voor luchtmacht volgend jaar verwacht

De eerste twee Airbus A330 MRTT tankvliegtuigen voor de luchtmacht komen in het voorjaar van 2020 naar Eindhoven. Dit bevestigde kolonel Van der Biezen van de Koninklijke Luchtmacht, in een gesprek met Up in the Sky.

Invoering

Up in the Sky sprak tijdens de EART persdag op de vliegbasis Eindhoven met kolonel Jurgen van der Biezen, die voor de Koninklijke Luchtmacht leiding geeft aan de invoering van de nieuwe tanktoestellen. Samen met België, Duitsland, Luxemburg en Noorwegen schaft Nederland acht Airbus A330 tanktoestellen aan. Kolonel Van der Biezen lichtte toe: “De deelnemende landen krijgen in ruil voor hun deelname een aantal tankeruren. De vliegtuigen worden aangeschaft via de NAVO en worden ook eigendom van de NAVO. De tankers worden wel allemaal Nederlands militair geregistreerd. Vijf worden gestationeerd op Eindhoven en drie in Duitsland.”

Nederlandse KDC-10 op het platform van vliegbasis Eindhoven © Leonard van den Broek

Vervangen

De Airbus A330 tankers zullen de twee KDC-10 tanktoestellen gaan vervangen. De KDC-10’s zijn inmiddels ruim veertig jaar oud. Eén van de twee KDC-10’s (staartnummer T-264) zal eind van dit jaar uit dienst worden genomen, de tweede zal eind 2021 volgen. De KDC-10’s zullen naar alle waarschijnlijkheid worden verkocht.

Modern

Van der Biezen zelf kijkt uit naar de komst van de nieuwe tankers: “De A330’s zijn uitgerust met fly-by-wire, waardoor we geen flight engineer (boordwerktuigkundige) meer aan boord zullen hebben zoals nu bij de KDC-10. Het is toch een modernere manier van vliegen, meer zoals ik gewend ben vanuit de F-16.” Andere voordelen zijn de grotere hoeveelheid brandstof die beschikbaar is om uit te leveren. Van der Biezen: “Hoewel de totale capaciteit van de KDC-10 groter is, is het verbruik ook hoger. Onder de streep heeft de A330 tanker een grotere ‘fuel offload’ en een groter vliegbereik.”

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button