737 MAXAirlinesEditors choiceNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

B737 MAX hele zomer aan de grond; vliegtuigentekort verwacht in VS

Diverse vliegtuigmaatschappijen in de Verenigde Staten hebben komende zomer te maken met een tekort aan capaciteit. Dit is het gevolg van het verplicht aan de grond houden van de Boeing 737 MAX.

Tekort
Normaliter is er in deze tijd van het jaar een strijd gaande tussen airlines om de overgebleven zitplaatsen voor de zomer te verkopen. Maar dit jaar lijkt er sprake van een hele andere situatie: een tekort aan zitplaatsen. Volgens een Amerikaanse pilotenvakbond van Southwest Airlines tegenover Reuters is de extra omzet binnen handbereik, maar kunnen airlines het niet incasseren. 

Schrappen
Southwest is de grootste gebruiker van de 737 MAX. In ieder geval tot augustus dit jaar vliegt de maatschappij niet met het vliegtuigtype. Ook American Airlines heeft aangekondigd de MAX tot augustus uit het vliegrooster te schrappen. Het gevolg is de annulering van honderden vluchten. Alleen al voor Southwest gaat het tussen 8 juni en 5 augustus om 4200 geschrapte vluchten per dag. American moet voor de zomer dagelijks 1,5 procent van de vluchten schrappen, bijna 115 vluchten per dag.

Door de problemen met de MAX loopt het verlies bij meerdere maatschappijen in de tientallen miljoenen euro’s.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button