fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Boeing krijgt contract voor modernisering B-1 en B-52

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft aan Boeing een contract toegekend ter waarde van ruim 14 miljard dollar, voor de modernisering van B-1 en B-52 bommenwerpers. Dit heeft het ministerie bekend gemaakt in een persbericht.

Wapensystemen

Het moderniseringsprogramma betreft de wapensystemen van de beide typen bommenwerpers. Met moderniseren zou de doeltreffendheid van de vliegtuigen maar ook de overlevingskansen tijdens missies moeten verbeteren. Het programma heeft een looptijd van tien jaar en zal worden uitgevoerd door de Boeing faciliteit in Oklahoma City.

B-52 Stratofortress

De Amerikaanse luchtmacht beschikt over een vloot van ongeveer 75 B-52H ‘Stratofortress’ bommenwerpers. De toestellen zijn inmiddels meer dan 50 jaar oud en zijn al diverse malen gemoderniseerd. De komende jaren staat een omvangrijk programma op stapel voor de B-52’s, om de motoren te gaan vervangen. Op deze manier hoopt de USAF de toestellen nog tot 2050 in dienst te kunnen houden. Tegen die tijd is het ontwerp bijna 100 jaar oud – de eerste B-52 vloog in 1952.

B-1B Lancer

De Boeing B-1 ‘Lancer’ is minder oud – en zal naar verwachting ook eerder uit dienst worden genomen. De nieuwe B-21 ‘Raider’ stealth bommenwerper zal vanaf 2030 de B-1 en B-2 gaan vervangen. De B-1 is het meest onderhoudsintensief van de drie huidige bommenwerpers. Omdat de B-1 niet erg ‘stealthy’ is en conform de kernwapenverdragen geen kernbommen meer mag vervoeren, wil de USAF dit type sneller gaan vervangen.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button