fbpx
NieuwsProfessional

Toekomst Jet Airways aan zijden draadje

De toekomst van Jet Airways, de Indiase partner van Air France-KLM, hangt aan een zijden draadje. De maatschappij rekende op een noodlening van haar kredietverstrekkers; die is niet gekomen.

Management

Dat heeft de ceo van Jet geschreven in een brief aan het personeel. Dinsdag komt het management van de airline bij elkaar en vervolgens wordt de raad van commissarissen bijgepraat.

Schuld

Daarna wordt waarschijnlijk de knoop doorgehakt over het voortbestaan van Jet Airways. De maatschappij worstelt al geruime tijd met financiële problemen, de schuld zou zijn opgelopen tot zo’n 1,2 miljard dollar. Een noodlening van iets meer dan 200 miljoen dollar moest de airline wat lucht geven, maar dat geld is niet overgemaakt.

Banken

Als gevolg van de financiële problemen kan Jet niet aan haar verplichtingen voldoen. Niet in de richting van het personeel noch aan derden zoals leasebedrijven. Eind maart werd een reddingsplan gepresenteerd, waarbij oprichter en grootaandeelhouder Naresh Goyal een stap opzij zette. Een consortium van banken, onder leiding van de Indiase staatsbank nam schulden over in ruil voor aandelen.

Investeerders

Als onderdeel van het reddingsplan moesten investeerders worden gevonden die een belang in Jet wilden nemen. Er zou belangstelling zijn, maar de tijd voor Jet raakt op. Leasebedrijven hebben vliegtuigen teruggehaald, op Schiphol staat een Boeing 777 waar door een schuldeiser beslag op is gelegd. Afgelopen week telde de eigen vloot nog maar drie langeafstandstoestellen.

Routes

Jet zag zich genoodzaakt stapsgewijs steeds meer routes te schrappen, ook van en naar Amsterdam. Maandag werd bekend dat de maatschappij in ieder geval tot en met donderdag helemaal geen internationale vluchten uitvoert.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button