AirlinesGoofLiefhebberNaast het nieuws

Vega | Goof

Precies vandaag, maar dan gisteren, kwam ik op 30.000 voet boven de Atlantisch Oceaan op het volgende idee.

Beste Pieter Elbers,

jullie worstelen nogal met je ecological footprint, lees ik wel eens. Belangrijk, want ik hoor van steeds meer mensen dat ze echt minder vliegreizen willen gaan maken. Alleen in de grote stad, voorlopig, want bij mij op het platteland gaan ze nog steeds met de hele voetbalclub een weekendje stappen in Griekenland, hoorde ik gisteren nog. 

Maar goed, je moet je altijd op de innovators en de early adopters concentreren, heb ik in de reclame geleerd. Daarom, tip van Goof: maak àlle voedsel aan boord van alle KLM-vluchten vegetarisch. Bam!

Niet meteen ‘nee’ denken.

Om te beginnen sluit je aan bij een onmiskenbare trend, misschien wel een landslide. Want wederom in de grote stad staan ze tegenwoordig in de rij voor vega. Nooit verkeerd om daar op mee te liften.

En zeg zelf: het is een stuk makkelijker te realiseren dan Boeings laten vliegen op frituurvet en mensenstront. Die PR-ballon intussen lang leeg gelopen, trouwens. Maar met ‘vega’ kun je, zeker als de eerste bent, internationaal nog enorm scoren.

Van de VS tot Japan maakt elk TV-station hier een item van, wat ik je brom. Je loopt met een minimum aan inspanning opeens voorop in de ratrace naar de meest CO-2-vriendelijke airline. Nu staat de KLM niet eens in de top-tien van Atmosfair, zag ik net.

En laten we wel wezen: het beslissingsmodel van de luchtreiziger kent maar drie criteria: prijs, prijs en nog eens prijs. En bij drie keer per jaar vliegen, wat Jan Modaal doet, maakt wat je te vreten krijgt aan boord helemaal niks uit. Feitelijk smaakt die opgewarmde blubber op 30.000 voet toch nergens naar, dus who cares. Kerels zullen wel wat mopperen, maar vrouwen dondert het niks en die beslissen de vakantie sowieso al. Het zou zelfs in stilte kunnen, maar dan mis je nou net de PR.

Technisch gezien heeft het alleen maar voordelen: de catering valt makkelijker hygiënisch te houden, het voedsel is langer te bewaren en er hoeft minder weg gegooid te worden.

Dan nog dit: de Partij voor de Dieren gaat volgende verkiezingen vijf zetels scoren, en GroenLinks zelfs tien. De VVD schurkt tegen groen aan, omdat ze anders met Baudet moeten. Politiek is er dus ook nog flink winst te behalen. En dat is weer lekker in verband met allerlei hoofdpijndossiers.

De campagne zie ik al voor me: vega gaan scheelt ongeveer één koe per jumbojet, en één varken per B737, dus die zet je breed lachend op de foto bij het neuswiel (‘Van de KLM hoef ik niet dood’) en je maakt een publieksvriendelijke klapper van jewelste.

Doe ermee wat je wilt, met deze tip van een overigens niet-vegetarische

Goof Bakker

[email protected]

Lees meer in Piloot&Vliegtuig, op www.goofbakker.nlwww.upinthesky.nl, en zie ook recentelijk ‘Twin Mustang’ in NRC.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.
Back to top button
Close
Close