fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Zwitserland evalueert nieuwe gevechtsvliegtuigen

De Zwitserse luchtmacht zal in het kader van ‘Air2030’ de komende twee maanden verschillende gevechtsvliegtuigen evalueren. Voor dit zes miljard euro kostende programma zijn vijf kandidaten geselecteerd, als mogelijke vervanger van de huidige F-5 en F/A-18 vloot. Dit meldt het Zwitserse Ministerie van Defensie op haar website.

Testprogramma

Eerder dit jaar zijn de respectievelijke toestellen al via simulatoren ‘gevlogen’. De komende periode gaan de verschillende vliegtuigtypen daadwerkelijk getest worden, zowel in de lucht als op de grond. Elke deelnemende fabrikant zal acht testvluchten uitvoeren, waarvan één in het duister. Een van de voorwaarden is dat elke firma één of twee vliegtuigen mag laten deelnemen aan de evaluatie. Om ervoor te zorgen dat geen van de partijen benadeeld wordt, verloopt elke missie via vaste parameters. Een belangrijk punt in de evaluatie is nagaan hoe de verschillende gevechtsvliegtuigen reageren in het bergachtige landschap: wendbaarheid en motorvermogen spelen daarin een belangrijke rol.

Kanshebbers: Eurofighter Typhoon

De deelnemers zijn op alfabetische volgorde uitgenodigd. Als eerste wordt de Eurofighter Typhoon geëvalueerd. De Royal Air Force heeft inmiddels een éénzits- en tweezitstoestel naar Zwitserland gestuurd. De Britse toestellen zijn inmiddels naar de meest recente standaard gebracht en zijn daarom door EADS naar voren geschoven.

Britse Eurofighter Typhoon van de RAF © Leonard van den Broek

Boeing Super Hornet

Vanaf eind april zal Boeing de F/A-18 E/F Super Hornet naar Zwitserland sturen. De Zwitsers vliegen nu met de voorloper, de ‘legacy’ F/A-18C/D Hornet. Boeing is met de Super Hornet ook nog in de race om de ongeveer 80 Tornado’s van buurland Duitsland te vervangen.

Amerikaanse F/A-18E Super Hornet © Leonard van den Broek

Dassault Rafale

Vanaf halverwege mei krijgt het Franse Dassault de gelegenheid om hun Rafale te tonen. Dit tweemotorige toestel heeft in Europa behalve Frankrijk nog geen kopers weten te vinden. Tot 2003 vloog Zwitserland met de Mirage III, ook ontworpen door Dassault.

Franse Rafale met tijgerbeschildering op de staart © Remco de Wit

Lockheed Martin F-35

De USAF had al plannen om een aantal F-35’s van Hill AFB naar Europa te sturen. Ze zullen namelijk ook deelnemen aan het TLP oefenprogramma te Albacete in Spanje. Het vijfde generatie stealth-vliegtuig van Lockheed Martin zal begin juni in Zwitserland arriveren.

F-35A van de Amerikaanse luchtmacht © Leonard van den Broek

SAAB Gripen E

Als laatste zal Saab hun meest geavanceerde versie van de Gripen, de Gripen E, naar Zwitserland sturen. De huidige Gripen is al eerder in de running geweest om de vloot F-5 straaljagers te vervangen. Een publiek referendum over de aanschaf van de Gripen resulteerde in een negatieve uitkomst en de aankoop werd afgeblazen.

Saab JAS 39 Gripen E prototype ©SAAB

Capaciteitsproblemen

De Zwitserse luchtmacht is op zoek naar tussen de 30 en 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen. Tijdens Frisian Flag werd bekend dat de Zwitsers met capaciteitsproblemen kampen. Slechts tien van de oorspronkelijke 32 Hornets zijn op het moment inzetbaar. Hierdoor werd de Zwitserse deelname aan de Nederlandse oefening ingekort en vertrokken de vier Hornets vroegtijdig, voor het einde van de oefening. Het is de intentie van de Zwitsers om te allen tijde vier gevechtsvliegtuigen beschikbaar te hebben in geval van een crisis.

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button