ColumnGoofHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

De grootste | Goof

Precies vandaag, maar dan vorige week, vloog de Stratolauncher voor het eerst. En bloedje-toevallig vond in dezelfde periode de eerste vlucht plaats van de fris-gerestaureerde P-82 Twin Mustang.

De twee belangrijkste Twin Fuselage-ontwerpen uit de geschiedenis in een tijdsbestek van twee weken in het nieuws. Ik kan het vriend Flip in café Teuge niet uitleggen: hing er dan een raket onder die Mustang? Of was ik in Californië geweest? Hij heeft de twee fenomenen volledig door elkaar gehusseld.

In de omschrijvingen van de Stratolauncher kwam trouwens in het begin geregeld ‘het grootste vliegtuig ter wereld’ naar voren. Daar moet allerwegen tegen geprotesteerd zijn, want later ging het alleen nog maar over ‘het breedste vliegtuig ter wereld’. Dat klopt: een grotere spanwijdte is er in de geschiedenis niet geweest.

Lànger zijn maar liefst vier vliegtuigen: de Spruce Goose, de B747-8 Intercontinental, de A380 en de Antonov 225.

Gemiste kans van de mannen van Stratolaunch: hadden ze hun concept gebaseerd op de 747-8 dan waren ze in alle opzichten groter geweest dan de Fransen, en hadden ze het alleen maar afgelegd tegen landgenoot Howard Hughes en, zucht, weer die communisten.

Met de Stratolauncher-747-8 hadden ze Europa de lange neus kunnen geven. Dat stukje romp is namelijk destijds bewust aan die B747 geplakt, om een langer te doen wezen dan de A380, daar twijfel ik geen moment aan. Dat was een mooie revanche geweest nu die A380 net naar de schroothoop verwezen is.

Want als u denkt dat het allemaal niet belangrijk is, wie er nou eigenlijk de grootste heeft: dat is het wèl.

Goof Bakker

LEES MEER IN PILOOT & VLIEGTUIG, OP UPINTHESKY EN VORIGE WEEK IN NRC/TWIN MUSTANG

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button