AirlinesEditors choiceFrequente reizigerJet AirwaysKLMNieuwsNL nieuwsSchiphol Airport

Jet Airways staakt activiteiten

Het Indiase Jet Airways heeft de activiteiten gestaakt. Dat heeft de partner van Air France-KLM bekendgemaakt.

Brandstof

Jet zegt in een statement dat de staatsbank dinsdagavond heeft laten weten geen noodkrediet te geven. “Aangezien geen noodkrediet van de kredietverstrekkers of van enige andere bron wordt verwacht, is de maatschappij niet in staat om voor brandstof of andere kritieke services te betalen om de operatie draaiende te houden.” 

Vlucht

“Als gevolg daarvan ziet Jet Airways zich genoodzaakt per direct alle vluchten te annuleren. De laatste vlucht wordt vanavond uitgevoerd”, aldus Jet. 

Geannuleerd

Dinsdag werd al bekend dat alle internationale vluchten tot en met komend weekend waren geannuleerd. Nu worden alle vluchten, dus ook de binnenlandse, gestaakt.

Schulden

Jet Airways heeft torenhoge schulden en kan personeel en derden niet meer betalen. Herhaaldelijk is een beroep gedaan op de Indiase staatsbank voor een noodlening, maar de bank maakt geen geld over. De maatschappij heeft ook amper nog vliegtuigen. 

Reddingsplan 

Eind maart werd een reddingsplan voor de airline gelanceerd. Oprichter en grootaandeelhouder Naresh Goyal zou daarin een stap opzij doen om plaats te maken voor nieuwe investeerders. De schulden werden door een consortium van banken, onder aanvoering van de Indiase staatsbank, overgenomen en omgezet in aandelen.

Investeerders 

Het was de bedoeling dat die aandelen gekocht zouden worden door investeerders. In eerste instantie zou het biedingsproces tot eind april lopen, dat is ook alweer opgeschoven tot 10 mei. Er zou wel interesse zijn, maar erg concreet is dit nog niet. 

KLM

Een woordvoerder van KLM laat desgevraagd in een reactie weten dat wat hen betreft de situatie gelijk is aan die van 12 april, toen Jet de internationale vluchten staakte. “Er geldt nog steeds dat we passagiers helpen die zijn geboekt met een codeshare met een alternatieve reisoplossing.”

Tags

Eva Schouten

Senior editor. Eva is financieel-economisch journalist met een bijzondere belangstelling voor de luchtvaartsector. Behalve voor Up in the Sky, werkt Eva als freelancer voor het Algemeen Dagblad en andere kranten van De Persgroep.

Gerelateerde artikelen

Back to top button