fbpx
NieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol AirportVeiligheidVliegvelden

OVV: bijna-botsing op de grond met A320’s op Schiphol

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) meldt in een verkort onderzoek dat er op 3 februari van dit jaar een bijna-botsing heeft plaatsgevonden op de grond op Amsterdam Airport Schiphol.

Bijna-botsing

De OVV meldt: “De bemanning van een Airbus A320 kreeg de instructie voorrang te verlenen aan een andere Airbus A320, die van rechts naderde. Ze namen dit naderende vliegtuig echter niet waar in het donker, waardoor de bemanning van dit toestel genoodzaakt was een noodstop te maken. De bemanning van de gestopte A320 verklaarde dat de rechterwingtip van de andere A320 op korte afstand van hun cockpit passeerde.”

Botsing

Enkele dagen later vindt er wel een botsing plaats op de grond van Schiphol. Een Boeing 747 en 787 van KLM raakten elkaar tijdens een pushback, waarbij de 747 schade opliep aan de winglet en de Dreamliner aan het stabilo. De ‘Queen of the Skies’ was een kleine twee weken later weer in de lucht te vinden, de Dreamliner stond eind februari nog aan de grond.

Veiligheid

Schiphol wil blijven groeien, maar de OVV vindt dat er te weinig wordt gekeken naar veiligheid op de luchthaven. Vorig jaar oordeelde de OVV nog dat ‘veiligheid in het huidige debat over de groei van Schiphol een ondergeschikte rol speelt, waardoor het belang van veiligheid onvoldoende wordt afgewogen tegen de andere belangen die met de luchthaven zijn gemoeid.’

Bestel nu een unieke aviationtag van de Super Guppy!

Deze vliegende 'goudvis' is met haar rijke geschiedenis een unicum in de luchtvaart.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button