fbpx
DuurzaamheidNieuwsProfessional

Advies aan minister: behandel luchtvaart als normale bedrijfstak

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) vindt dat de luchtvaartsector behandeld zou moeten worden als een ‘normale’ bedrijfstak.

Minister

Dat staat in een advies dat de raad heeft aangeboden aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen en aan de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Aanvliegroute

In het advies, ‘Luchtvaartbeleid: een nieuwe aanvliegroute’, worden verschillende aandachtspunten genoemd waar bij voorkeur binnen de Europese Unie en met de rest van de wereld afspraken over gemaakt zouden moeten worden. 

Speelveld

“Omdat de Nederlandse luchtvaart opereert in een internationaal speelveld”, aldus de Rli. “De realiteit is echter dat wereldwijd eensgezindheid hierover nog lang op zich zal laten wachten. Daarom vindt de raad dat Nederland waar mogelijk eigen beleid zou moeten voeren om de knelpunten in de luchtvaart aan te pakken.”

Belasting

Het adviesorgaan vindt onder andere dat duidelijkere grenswaarden moeten worden opgesteld, bijvoorbeeld met betrekking tot lawaai. Passagiers zouden een belasting op tickets moeten betalen, de hinder in de nacht moet beperkt worden en maatschappijen zouden verplicht moeten worden om biobrandstof bij te mengen.

Onafhankelijk 

De Rli is een adviescollege voor regering en parlement. “De raad is onafhankelijk en adviseert gevraagd en ongevraagd over hoofdlijnen van beleid inzake de duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en infrastructuur”, aldus de omschrijving op de eigen website. 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button