737 MAXAirlinesEditors choiceIncidentenIndustrieNieuwsVeiligheidVliegtuigtype & -bouwer

Boeing: nog 1 testvlucht te gaan voor MAX

Het testprogramma van de update van de 737 MAX maakt “gestage vooruitgang”. Dat zei Boeing-topman Dennis Muilenburg woensdagavond tegenover verslaggevers. De MAX heeft dinsdag de laatste vlucht van het testprogramma gemaakt; alleen de certificeringsvlucht volgt nog.

Testvluchten

Sinds het aan de grond houden van de MAX in maart zijn er 120 testvluchten gemaakt. De toestellen zijn in totaal meer dan 230 uur in de lucht geweest.

Update

Als de certificeringsvlucht een succes is, dient Boeing de update in bij de toezichthouders. Die moeten zich er dan over buigen. De verwachting is dat zij circa drie maanden nodig hebben om een oordeel te vellen. Het onderzoeksteam van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) heeft de update voor de Boeing 737 MAX in een conceptverslag dinsdagavond als ‘operationeel geschikt’ bestempelt.

Europees

De Amerikaanse FAA zal het eerste aanspreekpunt zijn. Normaliter nemen andere toezichthouders de aanbevelingen van de FAA nagenoeg automatisch over. In dit geval hebben de Europese, Canadese en Chinese toezichthouders al aangegeven zelf onderzoek te willen doen. Er is twijfel of de FAA bij de oorspronkelijke MAX-certificering niet teveel keuringsactiviteiten door Boeing heeft laten doen.

i-Pad

Canada vindt dat piloten met ‘oudere’ 737-type-rating niet meer na een computertraining ook de MAX mogen vliegen. De minister van transport: “Een i-Pad pakken en er een uurtje op zitten” is niet meer genoeg. “Simulatoren zijn de beste manier om te trainen, om zo precies te weten wat er gebeurt en hoe te reageren.”

Deze zomer

United verwacht hun MAX-toestellen deze zomer weer in te kunnen zetten. Dat zei de financiële topman woensdag. Ook zouden alle geplande afleveringen van dit jaar later dit jaar ontvangen worden.

Veiligste

Boeing heeft er in ieder geval vertrouwen in. Over het team dat nu aan de update werkt, zegt Muilenburg dat ze vastberaden zijn de MAX “één van de veiligste toestellen te maken die er rondvliegen.”

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button