GoofGoof DailyNaast het nieuws

Kunkle! | Goof

Precies vandaag, maar dan in 1943, schoten Amerikaanse vliegtuigen de het vliegtuig van generaal Yamamoto neer. 

De generaal was het brein achter de aanval op Pearl Harbor, dus je kunt wel zeggen dat de wraak zoet was. Het drama speelde zich af boven de jungle van Bougainville, ten oosten van Papoea Nieuw Guinea. Het toestel dat wraak namen was de onnavolgbaar mooie Lockheed P-38 Lightning.

WO2: ondanks alle dood en verderf een heerlijke oorlog, met alleen maar helden en boeven, mooie meisjes en prachtige vliegtuigen. Alleen maar goeien en slechten, geen twijfel aan de juiste zaak, geen verwarring, en geen lastige kamervragen. Iedereen was voor, niemand tegen. 

Vergelijk die wraakactie op Yamamoto eens met die op Bin Laden: op vreemd grondgebied omgebracht door Amerikanen, zonder oorlogsverklaring en zelfs zonder vorm van proces. Je kunt er begrip voor hebben, maar internationaalrechtelijk klopt er natuurlijk geen reet van.  

Geen wonder dat er een zekere heimwee bestaat naar de tijden dat dingen duidelijker lagen. Op VV Hilversum bijvoorbeeld vliegt Hanno Wesdorp een T6-Texan, en hij onderhoudt warme banden met Jim Kunkle, een Californische Veteraan, die in WO2 óók een P-38 vloog, zij het hier boven Nederland. 

Kijk maar eens op https://warfarehistorynetwork.com/daily/wwii/jim-kunkle-flying-the-p-38-lightning-and-almost-everything-else/

En wb Yamamoto: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Vengeance

Goof Bakker

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button