MilitairNieuws

‘Griekse luchtmacht overweegt aanschaf F-35’

De Griekse luchtmacht overweegt de aanschaf van maximaal 30 F-35’s. De nieuwe straaljagers zouden de verouderde F-16’s moeten gaan vervangen, zo melden verschillende Griekse media.

Interesse

De Griekse interesse in de F-35 kwam naar buiten nadat Vice Admiraal Mathias Winter, hoofd van de F-35 afdeling van het Pentagon, het Amerikaanse Congres heeft verteld over uitbreiding van het F-35 programma. Tijdens een luchtmachtoefening eerder deze maand in Griekenland kwam hierover nog niets naar buiten. Hieraan namen Italiaanse F-35’s deel. Naast Griekenland werden Singapore, Spanje, Roemenië en Polen als mogelijke kandidaten genoemd. Singapore besloot recent tot de aanschaf van vier F-35’s, met een optie voor meer toestellen.

Financiering

Het aanschaffen van de nieuwe toestellen is niet alleen afhankelijk van de financiële plannen van Griekenland maar ook van de bereidheid van de Amerikanen om een lange termijn afbetaling van de vliegtuigen mogelijk te maken. De Griekse minister van Defensie Apostolakis zei tegen de Griekse krant Kathimerini: “Naast het moderniseren van onze F-16’s zijn we ons aan het oriënteren op de selectie van een nieuw gevechtsvliegtuig voor Griekenland. Op deze manier kunnen we geleidelijk overgaan op een nieuwe generatie toestellen.”

Vernieuwing

84 Griekse F-16’s zullen de komende jaren worden gemoderniseerd. Griekenland tekende eind vorig jaar een contract hiervoor met Lockheed Martin. Het gaat om Block 52+ F-16’s, relatief moderne toestellen die ongeveer 15 jaar oud zijn. Met het moderniseringsprogramma komen de toestellen op Block 70/72 standaard, vergelijkbaar met de allermodernste F-16V. De vernieuwing zal in totaal een miljard euro kosten en zal naar verwachting in de zomer van 2027 voltooid zijn.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button