fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

België ontvangt eerste F-35’s in 2023

De Belgische luchtmacht zal de eerste Lockheed Martin F-35A Lightning II toestellen in 2023 in ontvangst nemen. Dit vertelde de Belgische minister van Defensie Didier Reynders tijdens een persconferentie op de Belgische vliegbasis Florennes.

Opleiding

Reynders, minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, bezocht de basis in het kader van een werkbezoek aan de ‘Defensie Luchtcomponent’ zoals de Belgische luchtmacht officieel heet. In 2023 en 2024 zullen totaal acht F-35’s worden afgeleverd, maar deze zullen niet direct naar België komen. Net als de Nederlandse F-35’s zullen de toestellen voorlopig worden gestationeerd op de Amerikaanse vliegbasis Luke (Arizona). De F-35’s worden daar ingezet voor de opleiding van nieuwe F-35 piloten.

Uitgefaseerd

In 2025 worden de eerste F-35’s op Belgische bodem verwacht. De eerste acht toestellen zullen op Florennes worden gebaseerd. Vanaf 2027 komen er ook F-35’s naar Kleine Brogel, niet ver van de grens met Nederland. In totaal zal België 34 F-35’s afnemen. De komende jaren zullen de F-16’s geleidelijk worden uitgefaseerd, waarna België in 2028 definitief afscheid neemt van de F-16.

Verbouwing

Net als Nederland heeft België ook vier MQ-9B ‘Skyguardian’ UAV’s besteld. Deze onbemande toestellen zullen eveneens op Florennes komen te staan. Vanwege de komst van F-35 en MQ-9 zal de infrastructuur van Florennes en Kleine Brogel de komende jaren worden aangepast. Voor deze verbouwing is totaal 300 miljoen euro gereserveerd.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button