IncidentenLiefhebberMilitairNieuws

Piloot gecrashte F-35 nog altijd vermist

De piloot van de Japanse F-35 die vorige weer is neergestort in de Stille Oceaan ten noordoosten van Japan, is nog altijd niet gevonden. Van het toestel zelf is tot nu toe alleen het staartstuk teruggevonden. Dit meldt FlightGlobal.

Incidenten

Volgens Japanse media hebben zich in de periode voorafgaand aan de crash een aantal incidenten voorgedaan met Japanse F-35’s. Tussen juni 2017 en januari 2019 hebben vijf toestellen in totaal zeven keer een voorzorgslanding moeten maken. Twee maal betrof het de F-35 die nu is neergestort. De redenen van de voorzorgslandingen liepen volgens het Japanse ministerie van Defensie uiteen. Het betrof zowel hydraulische problemen, problemen in het brandstofsysteem als problemen van andere aard.

Assemblage

Vier van de vijf betreffende toestellen zijn geassembleerd door Mitsubishi Heavy Industries in Nagoya. Ook het gecrashte toestel is in Japan in elkaar gezet. Eerder dit jaar werd bekend dat Mitsubishi in 2020 vroegtijdig zal stoppen met de assemblage van de F-35. Te hoge kosten werden als reden gegeven.

Geheim

De Japanse minister van Defensie Iwaya gaf tijdens een persconferentie op 16 april aan, dat de oorzaak van de crash zeker achterhaald moet worden. De Japanse krant Mainichi Shimbun schreef dat de minister in samenwerking met de Verenigde Staten grondig onderzoek wil doen naar de oorzaken. Eén van de redenen is de geheime technologie aan boord van de F-35.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button