fbpx
Editors choiceFoto-artikelLiefhebberLongreadMilitairNaast het nieuws

Spartaanse methoden tijdens luchtmachtoefening | Fotolongread

Deze maand vonden in Europa verschillende luchtmachtoefeningen plaats. Tegelijk met Frisian Flag werd op de Griekse Peloponnesos ‘Iniochos 2019’ gehouden. Up in the Sky was aanwezig op Andravida, de uitvalsbasis van deze internationale oefening.

Invitex

Tot 2013 was Iniochos alleen bedoeld voor de Griekse luchtmacht. Sindsdien is de oefening opgeschaald en wordt het ‘Single Base Concept’ toegepast. Dit houdt in dat alle deelnemende vliegtuigen vanaf één vliegbasis opereren. Sinds 2015 nodigt het organiserende Air Tactics Center (KEAT) van de Griekse luchtmacht andere landen uit voor de oefening. De landen die dit jaar opnieuw deelnamen aan de ‘Invite Exercise’ waren Israël, Italië, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. Jordanië nam tijdens deze editie deel als waarnemer.

Mirage 2000-9 van de VAE luchtmacht © Melvin Jansen
Israëlische F-16D, landend op Andravida tijdens Iniochos 2019 © Daniel Ravenswaay

Iniochos

De naam Iniochos verwijst naar één van Griekenlands best bewaarde en meest bekende standbeelden, de Wagenmenner van Delphi. Het vertegenwoordigt de overgang naar de klassieke idealen. Op de gebruikte afbeelding toont de wagenmenner met gepaste nederigheid zijn paarden en wagen aan het publiek, als erkenning van zijn overwinning.

Embleem van Iniochos 2019 (via Daniel Ravenswaay)
Griekse F-4E Phantom II met jubileum-staartbeschildering © Daniel Ravenswaay

Unieke trainingservaring

De Griekse luchtmacht wil met Iniochos een oefening van hoog niveau bieden, door de realiteit van oorlogsvoering in de 21e-eeuw te simuleren. Iniochos houdt hierbij de opzet van de Amerikaanse oefening Red Flag aan. Duidelijke anders dan Red Flag zijn scenario, dreiging, debriefing procedures en de gebieden waar in wordt gevlogen. De oefenmissies vinden plaats in de Athens FIR, dat heel Griekenland omvat. Het Griekse landschap kent een grote variatie in terrein, met laagvlieggebieden in de Griekse bergen. Vanaf de vliegbasis Andravida zijn piloten daarnaast weinig tijd kwijt om voor oefenmissies naar het oefengebied boven zee te vliegen. Al met al biedt Iniochos een unieke trainingservaring voor jachtvliegers. Mede hierdoor is er steeds meer interesse vanuit andere landen om deel te nemen aan de oefening.

Verenigde Arabische Emiraten Mirage 2000-9 © Daniel Ravenswaay

Tactieken en procedures

Kolonel Zolotas, commandant van het Air Tactics Center, licht toe: “Iniochos biedt ons mogelijkheden om met een ander perspectief naar procedures en tactieken te kijken. Tactieken en procedures van bijvoorbeeld Israël en de Verenigde Arabische Emiraten verschillen van de tactieken en procedures die  NAVO-landen aanhouden. Dit zorgt voor een andere kijk op het oplossen van problemen en is enorm waardevol”.

Israëlische F-16C, in de start vanaf Andravida © Daniel Ravenswaay

Spartaanse mentaliteit

Volgens de Director of Operations van het Air Tactics Center Luitenant-kolonel ‘Prof’ Gkioles heeft de opzet van de missies iets weg van Agoge, de Spartaanse manier van opvoeden. “We beginnen redelijk rustig en geven de deelnemers uitdagende missies met een gematigde moeilijkheidsgraad. Daarna gooien we ze voor de wolven”, vertelt Prof. “Het is belangrijk dat piloten zich snel kunnen aanpassen en leren overleven in een oorlogsscenario dat in korte tijd verandert.”

Griekse F-16D op Andravida © Melvin Jansen

Planning

Een belangrijk onderdeel van de oefening is daarom ook het plannen van missies. Tijdens de intensieve oefening wordt op zaterdag tot wel acht uur besteed aan het voorbereiden van de missies. Van maandag tot en met vrijdag worden vervolgens de missies uitgevoerd. Ook hier gaat dagelijks een grondige planning aan vooraf. Per dag worden gemiddeld 120 tot 130 sorties gevlogen, deels bij nacht.

Mirage 2000-5BG van de Griekse luchtmacht © Daniel Ravenswaay

Oefentegenstanders

Iniochos kent een robuuste dreiging van ‘Red Air’, gevechtsvliegtuigen die een vijand simuleren. Er zijn ten alle tijde minstens acht toestellen beschikbaar, die fungeren als oefentegenstander. Deze beschikken alle over een Link-16 dataverbinding en zijn ze ‘Fox 3-capable’, wat inhoudt dat ze beschikken over actieve radar-geleide raketten zoals de AIM-120 AMRAAM. Dit voegt een extra moeilijkheidsgraad toe aan de missies. Als piloten hierdoor niet in staat zijn om hun doel te bereiken, wordt bij een volgende sortie door andere piloten wederom getracht de missie succesvol ten einde te brengen.

Israëlische F-16D tijdens Iniochos 2019 op Andravida, met een startende Italiaanse F-35A © Melvin Jansen

Inzet F-35A

Iniochos beleefde een primeur met de komst van zes Italiaanse F-35A Lightning II’s, afkomstig van de vliegbasis Amendola. De deelname is extra bijzonder omdat Griekenland niet meedoet aan het F-35 programma en (vooralsnog) geen plannen heeft om dit vijfde generatie gevechtsvliegtuig aan te schaffen. Italië wilde echter naast de Tornado ook de F-35 deel laten nemen aan de oefening.

Italiaanse Tornado in de start vanaf Andravida © Daniel Ravenswaay

Integreren

Lt.kol. ‘Prof’ Gkioles is sinds 2013 verantwoordelijk voor de oefening Iniochos. Hij lichtte tijdens de mediadag de deelname van de F-35 toe: “We kijken vooral naar hoe we de F-35 kunnen laten integreren met 3e en 4e generatie gevechtsvliegtuigen, zoals de F-4 Phantom en de F-16. We zetten de F-35 voornamelijk in als ‘enabler’. Dit betekent dat de F-35 een opening creëert in vijandelijk gebied, doordat ze ongezien het strijdtoneel binnen kunnen vliegen waar 4e generatie gevechtsvliegtuigen niet kunnen komen.” De F-35 vliegt vooruit om de eerste dreigingen uit te schakelen en inlichtingen te verzamelen. Andere gevechtsvliegtuigen kunnen dan veiliger het strijdtoneel binnenvliegen. Gkioles: “Daarnaast kan de F-35 via het informatienetwerk Link-16 ook inlichtingen delen en coördineren met overige (gevechts)vliegtuigen.” Volgens ‘Prof’ blijft er nog altijd een behoefte bestaan voor 4e generatie gevechtsvliegtuigen, zoals de F-16. “In vergelijking met de F-35, die wapens intern meevoert om zo onzichtbaar te blijven voor de radar, hebben 4e generatie gevechtsvliegtuigen het grote voordeel dat ze meer bewapening mee kunnen nemen, omdat er meer ophangpunten zijn.”

Italiaanse F-35A in de start vanaf Andravida © Daniel Ravenswaay

Onzichtbaar

Ondanks dat de F-35 normaal gesproken onzichtbaar is voor de radar, vlogen ze tijdens de oefening, zoals gewoonlijk in vredestijd, met vier ‘Luneburg Lenses’. Dit zijn radarreflectoren die ervoor zorgen dat het stealth-vliegtuig toch zichtbaar is op radar. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het stealth radarpatroon bekend wordt, wat een tactisch nadeel zou betekenen in oorlogstijd.

F-4E Phantom II van de Griekse luchtmacht © Daniel Ravenswaay

Dynamisch karakter

Na afloop van de oefening verzamelt het Air Tactics Center alle feedback, zowel positief als negatief. Vervolgens worden de opmerkingen gebruikt om het scenario en programma van de oefening aan te passen. Deze evaluatie van deelnemende vliegers is essentieel en geeft het Air Tactics Center waardevolle informatie om de oefening verder te verbeteren bij een volgende editie.

Up in the Sky would like to thank Colonel Zolotas, Lieutenant Colonel Gkioles and HAF Spokesman for their hospitality during the Iniochos 2019 Media Day.

Griekse Mirage 2000EG © Daniel Ravenswaay
Israëlische F-16D’s taxiënd op Andravida tijdens Iniochos 2019 © Melvin Jansen

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button