fbpx
Naast het nieuwsTravel

Wegdromen van Belize | Video

Met dichtbegroeide jungles, prachtige Caribische stranden en veel cultuur, staat Belize garant voor een heus avontuur. Belize ligt in Midden-Amerika en heeft een enorme lijst aan highlights. Zo ligt het land aan de rand van de jungle, zijn er vele Maya-steden te vinden en is Belize de thuishaven van het op één na grootste barrièrerif ter wereld. 

Belize voor beginners

Belize ligt in Midden-Amerika en grenst aan Mexico, Guatemala en de Caribische Zee. Het is het enige Engelssprekende land in Centraal Amerika en was in het verleden een kolonie van het Britse Gemenebest. Belize is een divers land met verschillende culturen, talen en ecosystemen. Zo vind je aan de kust veel mangrove moerassen, in het zuiden een heuvelachtig gebied en verspreid door het land zal je diverse jungles en wildreservaten aantreffen. 

Een van de beste dingen van Belize is het weer. Het hele jaar door zijn de temperaturen aangenaam. Zo komen de temperaturen in de winter (november-maart) zelden onder de 16 graden Celsius. Tijdens de zomer liggen de temperaturen gemiddeld rond de 30 graden Celsius en in het regenseizoen (juni tot december) kan het plaatselijk voor komen dat er 40 cm regen valt in een maand. Hoewel Belize in het orkaangebied ligt, hoef je je, statistisch gezien, geen zorgen te maken om orkanen. 

Koraalrif in Belize

Het door UNESCO beschermde koraalrif, Belize Barrier Reef, is naar verluid 300 km lang. Hiermee is de Barrier Reef van Belize het op een na grootste koraalrif van de wereld (achter de Great Barrier Reef Australië). Het koraalrif wordt door velen beschouwd als één van de beste duik- en snorkel locaties ter wereld. Tussen het rif leven ruim 100 koraalsoorten en 350 soorten vissen, waaronder unieke diersoorten zoals de zeeschildpad en zeekoe.

©Wikicommons Dronepicr- Belize Barrier Reef

Caye Caulker

Caye Caulker is een klein eilandje verstopt tussen het koraalrif. Het tropisch eilandje is omringd door azuurblauw water, wuivende palmbomen en staat vooral bekend om haar relaxte sfeer. Naast de prachtige onderwaterwereld is dit de ultieme plek om achterover te leunen in een van de vele hangmatten die tussen de palmbomen zijn gespannen. 

©Wikicommons Cephas- Cate Caulker

Great Blue Hole

Het grote blauwe zinkgat ligt in het midden van het koraalrif en is befaamd doordat het gat cirkelvormig is. Het gat is 124 meter diep en zeer geliefd bij duikers. Dieren die je veel tegenkomt zijn schildpadden, tropische vissen en rifhaaien. De gevorderde duikers kunnen een duik maken van maar liefst 40 meter.

©Wikicommons Fukumoto- Great Blue hole Belize

In februari is het zinkgat in kaart gebracht door onderzeeërs van een onderzoeksteam. Tijdens het onderzoek stuitte het team van wetenschappers op stalactieten en stalagmieten, die zich bijna op de bodem bevonden. Dit natuurfenomenen ontstaan alleen in grotten. Dit wijst erop dat het zinkgat leeg was en dat het door het stijgende water na de afgelopen ijstijd is gevuld. 

Maya Jungle

Op het vasteland vind je veel ruïnes en tempels die je meenemen naar de tijd van de Maya’s. Een van deze plekken is de in 1937 ontdekte Caracol, deze Maya stad was ooit een van de machtigste steden van de Maya wereld. Hoewel Caracol in het verleden een gigantisch complex was, zijn er hedendaags nog maar een handvol tempels te bezichtigen. De hoogste tempel is, met 40 meter, Caana. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de jungle. 

©Wikicommons SieBot- Caracol

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button