Historische luchtvaartLiefhebberNieuws

Laatste vluchten Nederlandse Catalina

De Catalina PH-PBY maakt deze week de laatste rondvluchten met donateurs vanaf Lelystad Airport. De Stichting Exploitatie Catalina maakte dat bekend via sociale media.

Noodgedwongen

Oktober vorig jaar verkocht de stichting haar ambifievliegtuig noodgedwongen aan de Amerikaanse Collins Foundation. Door een eerder landingsongeval en strengere regelgeving rondom vluchten met betalende passagiers, was de stichting in financiële moeilijkheden geraakt. De stichting zag daardoor geen andere oplossing dan de Catalina te verkopen. Ondanks last-minute inspanningen van onder meer Erfgoedvereniging Heemschut, is het toen niet gelukt om het iconische amfibievliegtuig voor Nederland te behouden.

Onderhoud

De afgelopen wintermaanden zijn benut voor groot onderhoud, zodat opnieuw een Bewijs van Luchtwaardigheid kon worden verkregen. Deze maand kon de Catalina toch nog enkele vluchten met donateurs maken, die al zeer geruime tijd geleden waren toegezegd. De Stichting Exploitatie Catalina schreef hierover op haar Facebook-pagina: “Na een lange periode van tegenslagen (meer dan anderhalf jaar) konden de eerste donateurs, die soms al meer dan een jaar geleden gereserveerd en betaald hadden, mee gaan met de eerste drie vluchten. “

PBY-5A Catalina PH-PBY bij het Aviodrome Lelystad © Leonard van den Broek

Ferryvlucht

Woensdag 24 april en zondag 28 april zullen nog donateursvluchten gemaakt worden. Op zondag 5 mei zal nog een allerlaatste vlucht worden gemaakt. De ferryvlucht naar de Verenigde Staten staat gepland op dinsdag 28 mei.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close