AirlinesEditors choiceNieuwsNL nieuwsPilotenProfessional

Ryanair moet Nederlandse piloten miljoen betalen

Acht piloten van Ryanair hebben een rechtszaak aangespannen tegen de maatschappij wegens het ontbinden van hun arbeidsovereenkomst. De rechtbank vindt dat Ryanair zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen. De maatschappij moet nu in de buidel tasten. Volgens pilotenvakbond VNV kan dit in de miljoenen lopen.

Onwerkbaar

De onwerkbare situatie die is ontstaan is volgens de rechter te danken aan Ryanair. De rechtbank kent op basis van dit ernstig verwijtbaar handelen en nalatigheid aan de acht Ryanair-vliegers zowel een transitievergoeding als een billijke vergoeding toe. In een verklaring zegt Ryanair in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Het is de vierde overwinning op rij tegen Ryanair. In maart besloot de rechter dat Ryanair de crew niet mocht ontslaan. ‘Eerder wonnen de Ryanair-vliegers een rechterlijke procedure om te mogen staken en later verbood de rechter Ryanair om na het sluiten van de basis in Eindhoven zijn vliegers die daar werkzaam waren over te plaatsen naar Ryanair-basissen in Noord-Afrika of Oost-Europa’, aldus pilotenvereniging VNV.

Aannemelijk

Niet alleen de vliegers moeten volgens het UWV in dienst blijven, ook de 15 Nederlandse cabinemedewerkers mogen blijven. Het UWV vindt dat Ryanair het ‘niet aannemelijk kon maken dat de sluiting van de basis op Eindhoven Airport niet het gevolg was van stakingsacties.’

Ryanair

Ryanair liet begin november vorig jaar de laatste vlucht uit Eindhoven vertrekken. Ryanair zei de toestellen uit Eindhoven weg te halen wegens bedrijfseconomische redenen. De aankondiging kwam daags nadat het Ryanair-personeel op Eindhoven Airport zich had aangesloten bij een reeks Europese stakingen. Volgens stukken die zijn ingebracht bij de rechtszaak van aan groep piloten tegen de maatschappij, was de sluiting van de basis een vergelding voor die stakingen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button