LiefhebberMilitairNieuws

Amerikaanse B-1 bommenwerpers opnieuw aan de grond

Nadat alle Boeing B-1B ‘Lancer’ bommenwerpers eerder dit jaar al een tijd aan de grond stonden, dienen er nu wederom inspecties uitgevoerd te worden. Vanwege deze inspecties zijn alle B-1’s sinds begin april ‘grounded’, zo meldt Airforce Magazine.

Veiligheid

Aandachtspunt is dit maal het veiligheidssysteem voor piloten en crew. Alle B-1 bommenwerpers worden daarom aan de grond gehouden voor een uitgebreide inspectie. “Veiligheid staat voorop” lichtte generaal Timothy Ray toe. Generaal Ray is hoofd van het Global Strike Command van de Amerikaanse luchtmacht. De grondige inspecties variëren van zeven tot tien dagen per toestel. Het hele vliegtuig wordt doorgelicht en er wordt ook meteen naar de schietstoelen gekeken. De vliegbases Dyess en Ellsworth inspecteren gezamenlijk gemiddeld vijf bommenwerpers per week. Het zal daarom nog even duren voordat alle toestellen weer veilig zijn verklaard en terug de lucht in mogen.

Conflicten

De USAF beschikt over een vloot van 66 B-1B (bijnaam B-One of ‘Bone’) bommenwerpers. De afgelopen achttien jaar is er bij verschillende conflicten veel vraag geweest naar de ‘Bones’ en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Onderhoudspersoneel heeft echter geen systemische problemen gevonden bij de toestellen. De veiligheid, al dan niet een aandachtspunt, zou dan ook niet in gevaar zijn.

Inzet

Normaal gesproken wordt niet meer dan 40% van een vloot ingezet voor operationele doeleinden. Het afgelopen decennium zaten de B-1’s echter op zo’n 65 tot 70%. Dat vraagt niet alleen veel van het toestel, maar ook van de piloten en het onderhoudspersoneel. Om die reden zijn de B-1’s uit het Midden-Oosten teruggehaald. Ook staan er nu voor het eerst sinds lange tijd geen Amerikaanse bommenwerpers meer voor een vaste periode gestationeerd in die regio. Naar verwachting zal de B-1B nog tot 2035 – 2040 blijven vliegen.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close