General aviationNaast het nieuwsNL nieuws

Olifanten redden met een vliegtuig

De Nederlandse stichting Wings for Conservation beschermt met een vliegtuig olifanten in Tsjaad. Piloot Jaime Dias vliegt over het Afrikaanse land op zoek naar stropers. En met succes: sinds de oprichting van de stichting in 2018 is in Tsjaad geen enkele olifant meer door stropers gedood.

Speuren

Oprichter van de stichting en piloot Jaime Dias voert wekelijks een groot aantal patrouilles uit boven het reservaat in Tsjaad. Op lage hoogte speurt hij naar opgeslagen kampen en verdachte bewegingen van mogelijke stropers. Zodra hij de situatie niet vertrouwt informeert hij de rangers van het reservaat en leidt hen naar de verdachten.

Tsjaad

Jaime Dias heeft bewust gekozen om zijn vliegbrevet in te zetten in Afrika. “In National Geographic las ik toevallig het verhaal over het afschuwelijke lot van de olifanten in een natuurreservaat in Tsjaad”, zegt hij. Dias vertelt dat er bijna elk kwartier wel een olifant in Afrika gedood wordt door stropers. “Op dat moment wist ik vrijwel niets over stroperij of over de bescherming van olifanten, maar ik voelde dat ik iets moest doen. Daarom bood ik mijn diensten als piloot aan in de strijd tegen stropers.”

Piloot Jaime Dias – Foto: Wings for Conservation

Belangeloos

Speciaal voor Dias’ missie is de Amsterdamse stichting ‘Wings for Conservation’ opgericht. De stichting heeft een eigen vliegtuig, maar een begroting van 100.000 euro per jaar. Daarom helpt Aircraft Maintenance Netherlands (AMN) Wings for Conservation door het onderhoud belangeloos op zich te nemen.

Scoren

Directeur van AMN Theo Arends is enthousiast over de stichting: “wat er in Tsjaad gebeurt, heeft niets met wildbeheer te maken. Er wordt door stropers gewerkt met automatische kalashnikovs – 600 patronen per minuut – en met explosieven, alles om maar snel zo veel mogelijk slagtanden en ivoor te scoren. Daarom steun ik Wings for Conservation.”

Foto: Wings for Conservation
Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer
Back to top button