Editors choiceKLMNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Slotcoördinator moet zich opnieuw buigen over slotruil KLM en Malaysia

De slotcoördinator op Schiphol moet zich opnieuw buigen over een beoogde slotruil tussen KLM en Malaysia Airlines. Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State.

KLM

De zaak gaat terug tot 2016. Op 30 maart van dat jaar weigerde de slotcoördinator een slotruil tussen KLM en Malaysia tot het ruilen van slots te bevestigen. KLM vocht dat aan, uiteindelijk tot aan de Raad van State (RvS).

Nachtslots

KLM wilde ruim tweehonderd dagslots ruilen met Malaysia voor nachtslots. De slotcoördinator stemde daar destijds niet mee in, omdat KLM al genoeg nachtslots zou hebben en daarom geen noodzaak bestond voor de ruil. KLM was het niet eens met de weigering en vocht deze aan, eerst bij de slotcoördinator en later bij de rechtbank.

MH17

Inmiddels was Malaysia na de rampen met de MH370 en MH17 gestopt met het uitvoeren van lijnvluchten met eigen toestellen op Schiphol. De slotcoördinator voerde dit aan als argument op de rechtszaak. De ruil kon volgens de coördinator geen doorgang vinden omdat Malaysia alle slots moest teruggegeven. De rechtbank ging daar in november 2017 in mee.

Rechtbank

KLM was het ook daar niet mee eens en wendde zich tot de RvS. Die zaak is op 22 januari van dit jaar behandeld en de uitspraak volgde vandaag. De RvS heeft daarin de afwijzing van de slotcoördinator en ook de eerdere uitspraak van de rechtbank vernietigd. “Malaysia heeft wel degelijk nog een shared operation op Schiphol”, verduidelijkt een woordvoerster van de RvS.

Codeshare 

“Het is niet noodzakelijk om te vliegen met eigen vliegtuigen”, aldus de RvS. Een codeshare, zoals met KLM, is voldoende. “Malaysia had haar slots daarom niet terug hoeven te geven.” Omdat de weigering van 2016 volgens de Raad van State op onjuiste gronden is genomen -en ook het latere besluit van de rechtbank- moet de slotcoördinator zich opnieuw over het besluit buigen. 

Besluit 

“Als ze dat alsnog willen afwijzen, moet dat op basis van een valide reden zijn”, zegt de woordvoerster van de Raad van State. Wanneer die beslissing alsnog niet in goede aarde valt bij KLM, kan daar dan desnoods opnieuw over geprocedeerd worden. Het kan natuurlijk ook dat de slotcoördinator de ruil alsnog goedkeurt. Voor het opnieuw nemen van een besluit staat een periode van zes weken.

Zowel KLM als de slotcoördinator konden nog geen inhoudelijke reactie geven. 

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/