fbpx
Editors choiceKLMNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Slotcoördinator moet zich opnieuw buigen over slotruil KLM en Malaysia

De slotcoördinator op Schiphol moet zich opnieuw buigen over een beoogde slotruil tussen KLM en Malaysia Airlines. Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State.

KLM

De zaak gaat terug tot 2016. Op 30 maart van dat jaar weigerde de slotcoördinator een slotruil tussen KLM en Malaysia tot het ruilen van slots te bevestigen. KLM vocht dat aan, uiteindelijk tot aan de Raad van State (RvS).

Nachtslots

KLM wilde ruim tweehonderd dagslots ruilen met Malaysia voor nachtslots. De slotcoördinator stemde daar destijds niet mee in, omdat KLM al genoeg nachtslots zou hebben en daarom geen noodzaak bestond voor de ruil. KLM was het niet eens met de weigering en vocht deze aan, eerst bij de slotcoördinator en later bij de rechtbank.

MH17

Inmiddels was Malaysia na de rampen met de MH370 en MH17 gestopt met het uitvoeren van lijnvluchten met eigen toestellen op Schiphol. De slotcoördinator voerde dit aan als argument op de rechtszaak. De ruil kon volgens de coördinator geen doorgang vinden omdat Malaysia alle slots moest teruggegeven. De rechtbank ging daar in november 2017 in mee.

Rechtbank

KLM was het ook daar niet mee eens en wendde zich tot de RvS. Die zaak is op 22 januari van dit jaar behandeld en de uitspraak volgde vandaag. De RvS heeft daarin de afwijzing van de slotcoördinator en ook de eerdere uitspraak van de rechtbank vernietigd. “Malaysia heeft wel degelijk nog een shared operation op Schiphol”, verduidelijkt een woordvoerster van de RvS.

Codeshare 

“Het is niet noodzakelijk om te vliegen met eigen vliegtuigen”, aldus de RvS. Een codeshare, zoals met KLM, is voldoende. “Malaysia had haar slots daarom niet terug hoeven te geven.” Omdat de weigering van 2016 volgens de Raad van State op onjuiste gronden is genomen -en ook het latere besluit van de rechtbank- moet de slotcoördinator zich opnieuw over het besluit buigen. 

Besluit 

“Als ze dat alsnog willen afwijzen, moet dat op basis van een valide reden zijn”, zegt de woordvoerster van de Raad van State. Wanneer die beslissing alsnog niet in goede aarde valt bij KLM, kan daar dan desnoods opnieuw over geprocedeerd worden. Het kan natuurlijk ook dat de slotcoördinator de ruil alsnog goedkeurt. Voor het opnieuw nemen van een besluit staat een periode van zes weken.

Zowel KLM als de slotcoördinator konden nog geen inhoudelijke reactie geven. 

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button