fbpx
CargoEditors choiceNieuwsProfessional

Vrachtvluchten krijgen weer wat ruimte op Schiphol

Vrachtvluchten krijgen weer wat ruimte op luchthaven Schiphol. Dat is dankzij een zogenoemde local rule, die minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft goedgekeurd, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. 

Vliegbewegingen

Sinds Schiphol richting het plafond van 500.000 vliegbewegingen per jaar aanhikt, wordt strenger gehandhaafd op het op tijd vliegen van slots. Omdat vrachtvluchten regelmatig moeten afwijken van het schema, verloren de maatschappijen hun historische rechten. 

Vracht

Vrachtmaatschappijen kozen er vervolgens voor om elders heen te vliegen; ook naar buitenlandse luchthavens. Hierdoor daalde de hoeveelheid via Schiphol vervoerde vracht. Door de local rule raken vrachtmaatschappijen nu minder snel slots kwijt, als die bijvoorbeeld niet op de uitgegeven tijd gevlogen kunnen worden. 

Slots 

Bovendien wordt een kwart van de niet gevlogen slots in een seizoen specifiek beschikbaar gesteld aan de vrachtsector. De vrachtsector is bij monde van brancheorganisaties evofenedex, TLN en Air Cargo Netherlands (ACN) blij met het feit dat de local rule ‘na een langlopend proces’ is goedgekeurd. 

Krapte 

“Vrachtvluchten zijn cruciaal voor de ondersteuning van exportkansen, het vestigingsklimaat, de werkgelegenheid en de netwerkkwaliteit van Nederland.” Volgens de organisaties is de local rule niet dè oplossing voor de krapte op Schiphol. “De vraag is nog steeds groter dan het aanbod.” 

Evaluatie 

Omdat het voor Schiphol en de slotcoördinator de eerste keer is dat gewerkt wordt met een local rule, vindt een tussentijdse evaluatie plaats. In eerste instantie treedt de regeling op 31 augustus van dit jaar in werking, tot en met het zomerseizoen 2021. Na het zomerseizoen 2020 wordt deze geëvalueerd, zo schrijft de minster. 

Up breidt haar webshop verder uit!

Naast nieuws- en achtergrondartikelen heeft Up ook een leuk aanbod van allerlei luchtvaartgerelateerde producten. Bekijk alles in de webshop.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button