LiefhebberMilitairNieuwsNL nieuwsSchiphol Airport

Nieuwe toestellen voor Nederlandse Kustwacht

Het Ministerie van Defensie is op zoek naar nieuwe maritieme patrouillevliegtuigen voor de Kustwacht. Hiertoe is een aanbestedingsprocedure gestart door het ministerie.

Griekenland

Eind 2007 nam de kustwacht de twee huidige toestellen in gebruik. Deze Dornier Do228’s worden beheerd door Defensie, die ook een deel van de bemanningsleden levert. De Dorniers worden voornamelijk ingezet voor controle- en observatievluchten boven de Noordzee. Incidenteel worden de toestellen ook elders in Europa ingezet, zoals recent boven Griekenland. Thuisbasis van de kustwachtvliegtuigen is de luchthaven Schiphol.

Dash 8

Hoeveel nieuwe toestellen er worden aangeschaft is niet bekend gemaakt. Welk type vliegtuig in aanmerking komt en eventuele specificaties zijn evenmin gepubliceerd. Volgens de gepubliceerde aanbesteding zou het contract eind 2021 moeten ingaan. Omdat de Kustwacht in het Caraïbisch gebied twee Bombardier Dash 8 toestellen in gebruik heeft, zal dit type zeker één van de kandidaten zijn. In Europa zijn de Zweedse en IJslandse kustwacht gebruikers van de Dash 8.

Een DHC-8 van de Zweedse kustwacht op het platform van Schiphol-Oost ©Leonard van den Broek
Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button