NieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Schiphol: geen overheveling slots door uitspraak rechter

Als gevolg van een uitspraak van de rechter vorig jaar dat Schiphol niet gebruikte winterslots moest overhevelen naar de zomer, kunnen dit jaar juist geen onbenutte slots worden overgeheveld.

Rechter 

Dat zegt Schiphol in een toelichting op de zogenoemde capaciteitsdeclaratie voor dit zomerseizoen. Vorig jaar daagden Corendon, TUIfly en easyJet Schiphol voor de rechter met de eis om niet gebruikte winterslots over te hevelen naar de zomer. 

Druk

Het overhevelen van ongebruikte slots van de winter naar de -drukke- zomer, was gemeengoed op de luchthaven. Vorig jaar wilde Schiphol dit niet doen, niet alleen omdat het aantal vliegbewegingen bijna tegen de grens zat, maar ook omdat het in de zomer al zo druk was op de luchthaven. Een jaar daarvoor leidde het overhevelen van de slots daardoor tot grote consternatie. 

Corendon 

Daarop had Schiphol bedacht dat in 2018 niet te doen. Maar dat was tegen het zere been van Corendon, TUIfly en easyJet. Die drie maatschappijen zijn juist ‘grootgebruikers’ van starts en landingen via de wachtlijst die er is voor slots. De rechter oordeelde vorig jaar dat Schiphol 2.700 slots alsnog moest inzetten in de zomer en zo geschiedde. 

Vliegbewegingen 

Een aantal van die slots is historisch geworden, wat betekent dat maatschappijen ze mogen vliegen. Maar nu zit Schiphol echt aan haar taks qua het aantal maximaal toegestane vliegbewegingen -500.000- voor dit gebruikersjaar. “Er waren wel onbenutte slots over uit de winter”, aldus Schiphol. Maar omdat in de zomer op voorhand meer slots moesten worden uitgegeven als gevolg van de slots van vorig jaar die historisch zijn geworden, kunnen die niet meer toegevoegd worden. 

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button