fbpx
Air France-KLMBoekenHistorische LuchtvaartKLMNaast het nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Twaalf KLM-directeuren in één boek

KLM bestaat op 7 oktober 100 jaar, een mooie gelegenheid om terug te blikken op hoogte- en dieptepunten. ‘Met KLM de wereld rond. Een eeuw Flying Dutchman’ van Ron Wunderink is niet het eerste boek dat verschijnt ter ere van het eeuwfeest van onze flag carrier. En het zal ook niet het laatste zijn. Maar het is op voorhand wel een van de boeiendste, niet in de laatste plaats door de originele aanpak van de auteur. Hij beschrijft de geschiedenis van KLM aan de hand van de twaalf president-directeuren, van wie hij er acht van dichtbij heeft meegemaakt. Bovendien had hij inzage in vele persoonlijke archieven.

Appels

Natuurlijk krijgt de grondlegger en eerste directeur van KLM Albert Plesman veel aandacht in het boek. Kostelijk is de anekdote over een kistje Hollandse appels. Plesman vond bij een bezoek aan de paus dat deze er slecht uitzag. De KLM-directeur droeg zijn pr-man op om een kistje boomvruchten naar Rome te sturen en vond het onbeleefd dat hij geen bedankje ontving. Daarop is de (katholieke) pr-manager naar Vaticaanstad gereisd met het verzoek om een door hem opgesteld bedankbriefje naar Plesman te sturen. Aldus geschiedde en Plesman vertelde later glunderend dat hij een schrijven met het wapen van het Vaticaan had ontvangen.

Traditie

Na Plesman passeren een hele rij KLM-directeuren de revue: Aler, Van der Beugel, Albarda, Van der Wal, Orlandini, De Soet, Bouw, Van Wijk, Hartman, Eurlings en Elbers. De meeste van hen hebben op enigerlei wijze een stempel op de KLM gedrukt en tegelijk vastgehouden aan een oude KLM-traditie: snel inspelen op nieuwe technische ontwikkelingen. Het is een klein beetje een gemis dat niet van elke directeur een foto in het boek is opgenomen. Overigens komen in de biografie niet alleen directeuren aan bod, maar ook vliegers, cabine- en grondpersoneel.

Theoloog

Auteur Ron Wunderink is in 1957 bij KLM begonnen als leerling-cartografisch-tekenaar. Op aanraden van Rein Vogels, directeur public relations, is hij communicatie gaan studeren bij prof. dr. Anne van der Meiden. Deze theoloog (bekend van de Twentse Bijbelvertaling) en hoogleraar massacommunicatie en public relations heeft een hele generatie voorlichters en communicatie-adviseurs opgeleid. Beroemd waren zijn hoorcolleges in de Pniëlkerk in Utrecht, die van heinde en ver studenten trokken. Wunderink is later Vogels opgevolgd als pr-manager. Hij werkte in totaal 43 jaar voor KLM, waarvan de laatste 22 jaar als senior-vice-president corporate communications.

Inside

Als vader van een KLM-zoon én werkzaam in de luchtvaart en communicatie heb ik het boek met veel genoegen ter hand genomen. De KLM-biografie leest als een roman, zo is op de achterkant van het boek te lezen. Dat klopt zeker en door de inside informatie is het boek voor een brede doelgroep interessant: (Gepensioneerde) KLM-ers, (luchtvaart)historici, luchtvaartenthousiastelingen, maar ook managers en adviseurs op het gebied van marketing, reclame en communicatie. Een echte aanrader!

Naar aanleiding van:

Met KLM de wereld rond. Een eeuw Flying Dutchman, door Ron Wunderink

Uitgeverij Balans

286 pagina’s, 37 foto’s

Auteur Ron Wunderink. Copyright Thesi Geesink

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button