MilitairNieuwsProfessional

Amerikanen hebben onderdelen voor F-35 niet op orde – update

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft de levering, verplaatsing, administratie en afstemming van (reserve)onderdelen die nodig zijn voor de F-35 niet op orde. 

Vliegen

Tot die conclusie komt de Amerikaanse rekenkamer die dit op verzoek van het ministerie onderzocht. Voornamelijk als gevolg van de tekortkomingen op het gebied van onderdelen, konden de toestellen in de onderzochte periode bijna een derde van de tijd minder vliegen dan de bedoeling was.

Missies 

“Het toestel kan niet genoeg missies uitvoeren of vliegen als benodigd is”, stelt de Government Accountability Office (GAO) in haar rapport. Dat niet genoeg gevlogen kan worden, ligt vooral aan het gebrek aan (reserve)onderdelen en ‘de problemen om deze over de wereld te verplaatsen’. Ook schieten de mogelijkheden om reparaties uit te voeren, tekort. 

Gemodificeerd 

Volgens de toezichthouder werkt het ministerie van Defensie daar weliswaar aan, maar wordt nog niet op alle punten actie ondernomen. De GAO stelt verder vast dat onderdelen te vroeg besteld worden; wanneer reparaties nodig zijn, zijn die onderdelen alweer achterhaald. “”Omdat de F-35 in de loop van de tijd gemodificeerd is.” Zo kwam 44 procent van de onderdelen op voorraad niet overeen met de meest recente toestellen van de marine.

Vloot

“Zonder een proces om de onderdelen aan te passen, kan het ministerie mogelijk niet aan de operationele eisen te voldoen.” Bovendien is netwerk om onderdelen over de wereld te verplaatsen niet op orde. “Overzeese klanten moeten lang wachten op onderdelen om toestellen te repareren. Zonder een gedetailleerd plan voor het netwerk, kan het ministerie een groeiende vloot wellicht niet ondersteunen.” 

Miljarden 

“Het ministerie van Defensie heeft miljarden uitgegeven aan reserveonderdelen, maar houdt niet bij welke onderdelen het heeft gekocht, waar ze zijn of hoeveel ze gekost hebben”, constateert de GAO tenslotte. 

Wapensysteem

De rekenkamer wijst erop dat de F-35 (JSF) het duurste wapensysteem ooit is. “De supply chain van de F-35 is uniek. In plaats van dat de luchtmacht, marine en korps mariniers eigen onderdelen hebben voor hun vliegtuigen delen ze samen met -nog acht internationale partners- een wereldwijde pool voor onderdelen.” 

Ministerie 

De autoriteit doet acht aanbevelingen aan het ministerie om orde op zaken te stellen. “Het ministerie is het daarmee eens”, besluit ze. Lockheed Martin laat in een reactie weten dat de bouwer ‘doortastend actie onderneemt’ om de beschikbaarheid van onderdelen te verbeteren en de kosten te verminderen. “De wereldwijde supplychain van de F-35 is essentieel voor het succes.”

Lockheed

Lockheed Martin zegt onder andere de inkoop van reserveonderdelen te synchroniseren, de betrouwbaarheid en onderhoudsmogelijkheden te verbeteren en het opzetten van opslag- en reparatiedepots geleid door overheden te ondersteunen. “Deze acties beginnen vruchten af te werpen en we voorzien een verdere verbetering.” 

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close