AirlinesIndustrieNieuwsProfessional

Opnieuw tegenslagen voor Fastjet

De Afrikaanse low-cost maatschappij Fastjet blijft vechten om te overleven. De verliezen verviervoudigden afgelopen jaar. Een samenwerking in Zuid-Afrika zou nu soelaas moeten bieden.

Verlies

Fastjet maakte in 2018 een verlies van ruim 40 miljoen dollar. Het jaar daarvoor was het nog 11 miljoen. Meer dan de helft van het verlies vorig jaar kwam door een eenmalige afschrijving. Voor 2019 denkt de maatschappij een kleine winst te maken

Virtueel

Fastjet heeft bases in Zimbabwe en Mozambique. De Airline kende in beide landen flinke tegenslagen. In Zimbabwe is sprake van snelle devaluatie van de munt. De regering heeft een virtuele munt geïntroduceerd en dat maakte het voor Fastjet moeilijker aan geld te komen.

Ethiopian

Mozambique kende de grote cycloon, waardoor er veel minder vraag naar tickets was. Een andere tegenslag in dit land was de komst van Ethiopian met een eigen airline. In reactie hierop sloten de flagcarrier LAM Mozambique en Fastjet een samenwerkingsovereenkomst.

Zuid-Afrika

Fastjet vliegt al naar Zuid-Afrika en wil vanaf 2020 een basis openen. Dit is een jaar later dan eerst gepland. De maatschappij heeft hiervoor FedAir, een kleine Zuid-Afrikaanse chartermaatschappij, gekocht Ook heeft de LCC afgelopen jaar flink gesneden in de kosten. Er is 30 procent minder personeel en bijvoorbeeld het call-center is naar een goedkoper land overgebracht. Het land waar het ooit begin, Tanzania, is uit het routenetwerk gesneden. Dat scheelt zo 15 miljoen aan verliezen.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close