fbpx
ColumnColumn GoofOpinie

Vliegkampschip! | Goof

Precies vandaag, maar dan in 1968, stelde onze Koninklijke Marine het vliegdekschip ‘Karel Doorman’ buiten gebruik. Helaas! Ook in deze tijd zou het nog steeds een prachtig concept zijn, namelijk.

Ik deed rond 2005 al eens een voorstel dienaangaande uitgaan naar de toenmalig minister van Defensie, Henk Kamp. Ik kon hem in de brief meteen tutoyeren, want we hebben op dezelfde lagere school in Hengelo gezeten.

Het voorstel is daarna geregeld terug gekomen in columns, en ik meen zelfs in een aantal kamervragen, dus geheel onopgemerkt is het niet gebleven.

Dit was de brief: 

Geachte minister Kamp, beste Henk,

Een paar jaar geleden adviseerde ik je in een NRC-artikel geheel ongevraagd om in plaats van Joint Strike Fighters een aantal A-10 Thunderbolts aan te schaffen.

Deze toestellen kosten een fractie van de JSF, maar zijn veel beter voorbereid op de taken die onze krijgsmacht wachten in de komende decennia. Je bent op deze suggestie niet in gegaan. Het zij zo.

Ik heb nu echter weer een voorstel, dat wellicht nieuw licht kan werpen op de kwestie JSF. Dat toestel kan namelijk tegen geringe meerprijs als steilstarter worden geleverd.

Dat opent geheel nieuwe perspectieven. Jawel, ik heb het over een Nederlands vliegdekschip.

Stel je eens voor: al onze JSF’s kunnen we op één schip stallen, en dat vaart keurig rondjes op de Noordzee! Marine en luchtmacht kunnen vervolgens geheel worden samengevoegd. De defensiebegroting kan met deze maatregel meteen flink naar beneden worden bijgesteld.

En denk je de besparingen bij de luchtmacht eens in! De sluiting van vier of vijf vliegbases levert wederom vele miljarden op. Bijkomend voordeel: geluidsoverlast door straaljagers is voorgoed een zaak van het verleden, want er wordt voortaan geoefend op open zee. Neerstorten in woonwijken is er ook niet meer bij.

En stel je eens voor wat er gebeurt in tijden van crisis! Vraagt de NATO weer eens onze steun in verafgelegen gebieden, dan is ons vliegdekschip binnen enkele dagen ter plekke. Er hoeft nog geen krijgshandeling verricht te worden. Elke crisis kan worden tegemoet getreden met één simpele mededeling: “Geen paniek, ons vliegkampschip is al onderweg!”

Duur hoeft onze nieuwe oorlogsbodem niet eens te zijn; een tweedehandsje van de Amerikaanse marine is al voldoende.  

Tot slot: als we ervoor kiezen om consequent de wat verouderde term ‘vliegkampschip’ te gebruiken, zal je naam nog tot vèr voorbij je huidige ambtstermijn verbonden blijven aan deze verstandige beslissing.

Met vriendelijke groet,

Goof Bakker

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button