MilitairNieuwsProfessional

Vuurdoop voor USAF F-35’s

Voor de eerste keer heeft de Amerikaanse luchtmacht F-35A’s ingezet in een gevechtssituatie. In Irak hebben USAF F-35’s luchtaanvallen uitgevoerd op tunnels en wapendepots van IS. Dit werd bekendgemaakt in een persbericht.

Succesvol

De aanvallen op locaties in het Hamrin-gebergte (Noord-Irak) werden uitgevoerd met ‘Joint Direct Attack Munition’ (JDAM), een GPS-geleide ‘slimme bom’. Of de aanvallen ook succesvol zijn geweest, heeft de USAF niet bekendgemaakt.

Informatie

Luitenant-kolonel Morris, F-35 piloot van het 4th Fighter Squadron, dat de aanval uitvoerde, benadrukte in het persbericht de sterke punten van de F-35 : “De F-35A zit vol met sensoren en het heeft een geavanceerde radar. Al deze informatie wordt verwerkt en ‘real time’ gecombineerd met de beschikbare informatie vanuit het gevechtsgebied.” Ook andere toestellen hebben profijt hiervan. “De F-35 kan de informatie delen met andere toestellen in de buurt en dat kunnen ook 4e generatie vliegtuigen zijn. Die kunnen dan ook het geïntegreerde plaatje zien en daarvan profiteren.”

Gestationeerd

Sinds half april zijn een aantal F-35A’s tijdelijk gestationeerd op de vliegbasis Al Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten. De toestellen zijn van het 388th Fighter Wing en 419th Fighter Wing en afkomstig van Hill Air Force Base (Utah). Voor de Amerikaanse luchtmacht is dit het eerste ‘deployment’ van F-35’s naar een gevechtsgebied. Vorig jaar opereerde het US Marine Corps al met F-35B’s boven Afghanistan.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/