fbpx
NieuwsProfessionalVliegtuigen

‘Concurrent 787 neemt twee jaar voor motorkeuze’

Het Chinese Comac ontwikkelt samen met het Russische United Aircraft Corporation een geheel nieuw wide-body toestel, de CR929. Veel onderdelen worden in de Russisch-Chinese samenwerking ontwikkeld, maar de motoren worden ingekocht bij een westers bedrijf. En daar wordt flink de tijd voor genomen, zo meldt Aviation Daily.

Oktober

De website heeft bronnen dichtbij het ontwikkelteam gesproken. Eind 2017 is de tender naar de grote motorfabrikanten verstuurd. De verwachting is dat in oktober een keuze wordt gemaakt voor een motor. Het maken van de keuze zou veel langer duren dan oorspronkelijk gedacht. Dit zou te maken hebben met een verschil in visie tussen de twee landen.

787

Grootste kanshebbers zijn General Electric en Rolls-Royce. Eerstgenoemde heeft een variant van de GEnX voorgesteld. Deze motor is ook leverbaar op de 787 en A350. Rolls heeft de een variant van de Trent 7000 voorgesteld, een motor die onder de A330neo hangt. Met name Comac wil dat de motoren en nacelle naadloos in elkaar opgaan.

©Comac

Plastic

De CR929 kan ongeveer zoveel passagiers aan als de Boeing 787. Ook is het een plastic-fantastic vliegtuig. Vorig jaar onthulde Comac een deel van een romp gemaakt van carbon-fiber. De doorsnede was wat groter dan de 787, en leek daardoor meer op de A350. Aan boord gaan 291 passagiers in een twee klassen opstelling.

Testvlucht

Het doel is dat in 2023 de eerste testvlucht wordt gemaakt. Daar zijn beide landen het over eens. De eerste levering is wat onduidelijker. Mogelijk vindt die plaats in 2025.

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button