fbpx
Historische LuchtvaartLiefhebberNieuws

Laatste vlucht Nederlandse Catalina

Op zondag 5 mei maakt de Nederlandse Catalina een laatste afscheidsvlucht boven Nederland. Stichting Exploitatie Catalina, die het toestel exploiteert, heeft de route van de vlucht bekendgemaakt via sociale media.

Route

Om 12 uur vertrekt de Catalina PH-PBY vanaf Lelystad Airport voor een eerste vlucht over Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Later die middag zal nog een route worden gevlogen via Texel, Den Helder en Schiphol. Het toestel zal op een hoogte vliegen van 1000 voet (300 meter).

Inspanningen

Oktober vorig jaar verkocht de Stichting Exploitatie Catalina haar ambifievliegtuig noodgedwongen aan de Amerikaanse Collins Foundation. Door een eerder landingsongeval en strengere regelgeving rondom vluchten met betalende passagiers, was de stichting in financiële moeilijkheden geraakt.

Iconisch

De stichting zag daardoor geen andere oplossing dan de Catalina te verkopen. Ondanks last-minute inspanningen van onder meer Erfgoedvereniging Heemschut, is het toen niet gelukt om het iconische vliegtuig voor Nederland te behouden. Het vertrek naar Amerika staat gepland op 28 mei.

Zuidelijke route PH-PBY 5 mei 2019 © St Exploitatie Catalina
Noordelijke route PH-PBY 5 mei 2019 © St Exploitatie Catalina

De Catalina tijdens de laatste vlucht:

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button