fbpx
Naast het nieuwsProfessional

‘Rolls-Royce mogelijk weer in de race voor motor Boeing 797’

Motorenbouwer Rolls-Royce begeeft zich mogelijk toch weer in de race om een motor voor de ‘Boeing 797’ te leveren. Het toestel waarover Boeing nog moet beslissen of het er wel komt.

NMA

Rolls-Royce liet begin dit jaar weten zich terug te trekken uit het project voor het New Midsize Aircraft (NMA) program, omdat het niet kon voldoen aan het beoogde tijdspad. 

MAX

Ceo Warren East van Rolls-Royce zei op de aandeelhoudersvergadering dat het bedrijf het besluit zou heroverwegen, als Boeing de geplande lancering van het toestel naar achteren schuift. In verband met de huidige problemen met de Boeing 737 MAX. 

Heroverwegen

Eerder werd voorzien dat de 797 als die er komt, in 2025 zou moeten kunnen vliegen. Dat was te vroeg voor Rolls-Royce. “Als Boeing het tijdspad aanpast dan kunnen we ons besluit duidelijk heroverwegen”, zei East tegen persbureau Bloomberg. “We denken dat we technisch gezien een goed oplossing hebben.” 

Ultrafan

Rolls heeft eerder aangegeven de NMA of 797 als potentiële eerste toepassing te zien voor de nieuwe Ultrafan-motor, die de basis moet vormen voor de turbine-opties voor de nabije toekomst. Dat was voordat het bedrijf afzag van deelname in het project. 

Ethiopian

Nog voor de crash van de 737 MAX van Ethiopian in maart had Boeing de keuze voor een motor voor de NMA al op de lange baan geschoven. Na die crash wordt links en rechts al gesuggereerd dat Boeing zal wachten met het lanceren van een nieuw toestel, omdat alle aandacht nodig is voor het oplossen van de problemen met de MAX. 

Single aisle

Ongeacht of de NMA er komt, Rolls-Royle is van plan mee te doen in de race van het uitrusten van de opvolger van de MAX en de A320neo van Airbus, die vanaf 2030 verwacht worden. Daarmee betreedt Rolls-Royle opnieuw de markt van de single aisle toestellen. Daar stopte het bedrijf in 2011 mee om zich te focussen op de grotere vliegtuigen. 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button