fbpx
AirlinesEditors choiceFrequente reizigersNieuwsPiloten en Crew

SAS pilotenstaking voorbij; vluchten hervat

De staking van de piloten bij het Scandinavische SAS is voorbij. De vluchten worden zo snel mogelijk hervat, de maatschappij hoopt dat het schema binnen een paar dagen normaliseert.

Pilotenvakbonden 

SAS en de pilotenvakbonden uit Zweden, Denemarken en Noorwegen hebben een akkoord bereikt over een nieuwe arbeidsovereenkomst. De overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar.

Rooster

Dat heeft SAS bekendgemaakt. De piloten legden afgelopen vrijdag het werk neer. De vakbonden voor vliegers en het management van de maatschappij konden het niet eens worden over onder andere de salarissen en een meer voorspelbaar rooster. 

Schrappen

De staking leidde ertoe dat de Scandinaviërs iets meer dan vierduizend vluchten moesten schrappen uit het schema, waardoor zo’n 360.000 passagiers gedupeerd werden, “Het is met opluchting dat ik kan zeggen dat onze klanten snel weer kunnen vliegen”, zegt ceo Rickard Gustafson in een verklaring. 

Stabiliteit 

De nieuwe arbeidsovereenkomst biedt SAS ‘stabiliteit voor de toekomst’ mede dankzij het feit dat deze een looptijd heeft van drie jaar, zegt de ceo. SAS zegt niet of de piloten de door hen gewenste loonsverhoging van rond de 15 procent hebben gekregen. 

Concurrerend 

Wel zegt hij dat de maatschappij er ‘in de zeer concurrerende markt’ hard aan moet trekken om lange termijn winstgevendheid te bereiken. Ook kan SAS nog niet zeggen hoeveel geld de staking de maatschappij heeft gekost. 

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button