AnalyseCommentaarFinancieelNieuwsProfessional

Aan weerszijden van Europa werd afgelopen kwartaal wel verdiend

Air France-KLM kwam vrijdag met flinke verliezen in het eerste kwartaal. Ook andere Europese maatschappijen hadden het moeilijk. Waar werd het geld wel verdiend?

Verlies

300 miljoen leed AFKL verlies. Dat was aanzienlijk meer dan vorig jaar. Lufthansa leed een verlies van 336 miljoen. Net als KLM dook Finnair in negatieve cijfers, waar het in 2018 nog in de plus het eerste kwartaal afsloot. IAG komt volgende week met cijfers.

Lastig kwartaal

De Europese netwerkmaatschappijen doen het dus niet goed. Het eerste kwartaal is weliswaar altijd lastig, maar 2019 viel wel erg tegen. De hogere brandstofprijzen helpen niet mee. Als we echter naar het oosten en westen kijken zijn de cijfers totaal anders.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten draaien de ‘grote drie’ als een trein. De winst van Delta steeg met 31 procent naar 730 miljoen dollar. Net als AFKL had Delta het zwaar op de Atlantische routes.

Economyclass

United zag een verdubbeling van de winst naar ene kleine 300 miljoen dollar. Ook deze maatschappij had het moeilijk op de routes naar Europa. Met name de prijzen in de economyclass stonden onder druk. American zag de winst iets teruglopen, kon nog steeds 375 miljoen bijschrijven.

China

De ‘grote drie’ van China konden ook plussen schrijven. China Southern zag de omzet stijgen naar omgerekend 326 miljoen euro. China Eastern, aandeelhouder van Air France-KLM, had een winst van 250 miljoen euro. Air China deed het het best met 360 miljoen euro winst.

Het is duidelijk dat je als netwerkmaatschappij in Q1 beter niet in Europa kon zitten.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/