InnovatieNieuws

‘Vliegtuig’ zonder ailerons maakt testvlucht

De drone zonder ailerons, MAGMA genoemd, heeft een succesvolle eerste testvlucht achter de rug, zo meldt fabrikant BAE Systems. De drone, die gebaseerd is op een vliegende vleugel, wordt bestuurd door de lucht uit de motor van richting te laten veranderen.

Stealth

De nieuwe technologie brengt enkele grote voordelen met zich mee. Zo worden vliegtuigen door dit systeem betrouwbaarder omdat er minder bewegende onderdelen zijn en neemt de mate van stealth toe door het ontbreken van kieren.

Weerstand

Een ander voordeel van het ontbreken van ailerons en flaps is de grote afname in weerstand die dit met zich meebrengt. Wanneer er kieren of andere openingen zijn in het vleugeloppervlak ontstaat hier een luchtstroom die voor veel weerstand zorgt. Dit heet geïnduceerde weerstand. Deze geïnduceerde weerstand treedt ook op bij het uiteinde van vleugels, om dit tegen te gaan worden de meeste vliegtuigen uitgerust met winglets.

De werking van MAGMA

Studenten

De drone is niet alleen door BAE systems ontworpen, maar veelal door studenten. Het project was een samenwerking van de Engelse vliegtuigbouwer en studenten van de Universiteit van Manchester.

De eerste vlucht van de MAGMA drone


Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close