737 MAXEditors choiceIncidentenNieuwsVeiligheid

Boeing wist van MAX softwarefout

In een verklaring zegt Boeing dat het nog voor de crash van de Lion Air 737 MAX wist dat er een fout zat in het systeem van de Angle of Attack (AOA) Disagree melding.

Onenigheid

In 2017 kwamen werktuigbouwkundigen van de vliegtuigbouwer erachter dat het display-systeem in de cockpit de onenigheid in de AOA metingen niet goed weergaf. Een standaard procedure om met dergelijke fouten om te gaan werd in werking gezet.

Oplossen

De uitkomst was dat de fout niet zou leiden tot veiligheidsproblemen met het toestel. Bij een update van de display-software zou het worden opgelost.

Waarschuwen

In de dagen na de Lion Air-crash is vanuit zowel Boeing als de FAA een update verstuurd om gebruikers te waarschuwen. Er is een tweede veiligheidsanalyse uitgevoerd. Ook daaruit kwam, volgens Boeing, dat de vliegveiligheid niet in gevaar kwam.

Aanpassen

De AOA disagree melding is volgens de bouwer geen onderdeel van de primaire veiligheidssystemen van een 737. Eén van de belangrijkste updates om de MAX weer toegelaten in de lucht te krijgen, is het aanpassen van de software zodat de AOA disagree melding goed werkt.

Senior management

Boeing vindt het nodig te benadrukken dat het senior management niet betrokken is geweest bij het besluit. Pas na de crash met het Lion Air toestel wisten ze ervan.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button