fbpx
Air France-KLMBoekenLiefhebberNaast het nieuws

KLM’s Grand Lady Classic te boek gesteld

Vanaf 2014 is er een opmerkelijke serie Nederlandse luchtvaartboeken verschenen. Aanleiding voor de eerste publicatie was het afscheid van de MD-11 bij KLM. De samenstellers kregen de smaak te pakken en publiceerden een tweede boekwerk over de KLM Elfjes, een boek over Martinair MD-11 en twee boeken ter gelegenheid van de laatste vlucht van de Fokker 70 bij KLM Cityhopper. De publicaties zorgden voor een social media hype onder luchtvaartfans. Door voor de boeken medewerking te vragen uit de brede luchtvaartcommunity ontstond er vanaf het begin een groot draagvlak. Onlangs is er een nieuw deel over KLM’s Classic 747 aan deze serie toegevoegd.

Liefhebbers

Dit boek over de iconische Classic Queen of the Sky is een welkome aanvulling op de successerie en zal opnieuw een breed luchtvaartpubliek aanspreken. Het is met veel liefde gemaakt; voor liefhebbers door liefhebbers. Interessante gegevens over alle KLM 747-200 en -300 toestellen worden afgewisseld met lezenswaardige verhalen van vliegers, boordwerktuigkundigen en andere direct betrokkenen. De opbrengst van het boek gaat naar Wings of Support, een stichting van KLM- en Martinair-medewerkers die kinderen in arme landen helpt aan onderdak, onderwijs en medische hulp.

Nageslacht

KLM heeft 20 Boeings 747-200 en -300 in dienst gehad. Daarvan zijn er 18 ontmanteld en is er één verongelukt op Tenerife. Gelukkig is er ook eentje voor het nageslacht bewaard gebleven. De PH-BUK staat tentoongesteld bij het Aviodrome in Lelystad. Dit is ook de plek waar initiatiefnemer en KLM-vlieger Charley Valette het eerste exemplaar heeft overhandigd aan twee voormalige boordwerktuigkundigen (BWK). Een mooi gebaar, want met de uitfasering van de Classics kwam er ook een einde aan het BWK-tijdperk.

Plakboek

De vormgeving van de boeken doet een beetje doen denken ouderwetse plakboeken. Art Director Valentin Ocheda heeft ervoor gezorgd dat bladeren door het boek net zo leuk is als het lezen van de verhalen. Er is op elke pagina genoeg te ontdekken. Welke luchtvaartprofessional of -enthousiasteling is er niet begonnen met een plakboek vol met vliegtuigstickers, ansichtkaarten en luchtvaartkrantenknipsels?

Afscheid

Hoe gaat het verder met deze unieke boekenserie? Een tweede KLM 747-boek is in de maak, want het afscheid van de passagiers-Jumbo Jet nadert met rasse schreden. De viermotorige Queen moet het qua efficiency afleggen tegen tweemotorige concurrenten. Terugkijkend op 50 jaar luchtvaartboeken komt de serie zeker in mijn persoonlijke top 5 voor. De reeks bevindt zich daarmee in goed gezelschap van de boeken van Hugo Hooftman (‘Nederland vliegt!’), Thijs Postma (‘Vermetele vliegende Hollanders’), C. Butner (‘Van schoolbank tot schietstoel’) en K. Norel (‘Friendships vliegen!’).

Naar aanleiding van: The Grand Lady ‘Classic’. Het verhaal van de KLM Boeing 747.

Samenstellers: Charley Valette, Lieneke Koornstra, Ronald Dijkstra en Valentin Ocheda.

Uitgegeven door KLM en Stichting Farewell MD-11.

178 pagina’s, ontelbare foto’s en illustraties.

Boeing 747-206B. Copyright Remco de Wit

Remco de Wit

Redacteur en fotograaf. Remco is jurist, communicatieadviseur en luchtvaartfotograaf. Via zijn bedrijf AviaGreen is hij onder meer actief bij het Dutch Electric Aviation Centre Teuge en Platform Duurzaam Vliegen. Zijn specialisatie betreft de duurzame luchtvaart en daar schrijft dan ook regelmatig over, onder meer voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button