AirlinesLiefhebberNieuwsVliegtuigtype & -bouwer

Qatar Airways zegt laatste A340 gedag

Het is over en uit voor de Airbus A340 bij Qatar Airways. Op 30 april voerde de golfcarrier voor het laatst een passagiersvlucht uit met de A340-600, de langste variant van het vliegtuigtype.

Het viermotorige toestel vloog de bijzondere vlucht van Bangkok naar Doha.

Vlaggenschip
In 2004 kocht de carrier vier A340-600’s tijdens de Paris Air Show, met een optie tot zes extra. Uiteindelijk is deze aanvulling niet verzilverd. Lange tijd vormde het type de vlaggenschip-vloot voor Qatar, maar met de komst van Boeing 777’s en later 787’s en A350’s, was het toestel niet langer rendabel.

Uitfaseren
De vliegtuigen waren bij het uitfaseren ruim twaalf jaar oud, waardoor de gemiddelde leeftijd van de gehele vloot werd verdubbeld. Qatar stond voorheen bekend om haar jonge vloot. Met de uitfasering van de A340 en de komst van nieuwe toestellen wordt die trend hervat.

Tot 2024 faseert Qatar ook de Airbus A380 uit. Nieuwe tweemotorige vliegtuigen moeten de komende jaren de luchtvloot moderniseren. 

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close