InterviewLiefhebberNL nieuwsOverig nieuwsVliegtuigtype & -bouwer

Nederlandse studenten winnen ontwerpwedstrijd

Twee Nederlandse studenten hebben een ontwerpwedstrijd gewonnen van de luchtvaartmaatschappij Danish Air Transport. De opdracht bestond uit het bedenken van een speciale kleurstelling voor een McDonnell Douglas MD82. Het toestel vloog tot voorkort nog rond in de Meridiana huisstijl en moest omgespoten worden. Danish Air Transport heeft zo’n 20 inzendingen ontvangen.  

Retro

Het ontwerp is een eerbetoon aan de legendarische MD80, die jarenlang het werkpaard is geweest van vele luchtvaartmaatschappijen in de wereld. “Het is niet alleen een robuust en betrouwbaar vliegtuig, maar ook een iconisch plaatje dankzij haar unieke vormen. Wij hebben daarom het ontwerp in retrostijl gemaakt met veel facetten van vroeger, omdat het vliegtuig populair was in de jaren 80/90. Dit wilden wij terug laten komen, omdat het toestel in kwestie een van de laatste actieve MD80’s in Europa is,” aldus Mees Jansen, één van de twee studenten.

Copyright Mees Jansen en Njord Zonneveld

Afplakken

Beide studenten wonnen twee tickets voor een vlucht met de omgespoten MD82, de OY-RUT. Ze verbleven tien dagen in Bournemouth, waar het toestel werd voorzien van nieuwe kleuren. Van A tot Z hebben zij samen met Airbourne Colours en de engineer van DAT het proces gedirigeerd. Jansen en Njord Zonneveld, studenten grafische vormgeving aan het Mediacollege in Amsterdam, mochten meehelpen met het meten, afplakken, schoonmaken en zelfs het wegen van het toestel na de spuitbeurt. Na de roll-out vlogen ze met de MD82 naar Billund in Denemarken, waar het toestel gestationeerd staat. Aan de stuurknuppel zat de CEO van DAT.

Copyright Mees Jansen en Njord Zonneveld

Trots

De studenten kregen zeer enthousiaste reacties op hun ontwerp. Zonneveld: “Docenten en medestudenten waren het er allemaal over eens, dat het er niet alleen fraai uitzag, maar de leraren waren met name zeer trots dat wij deze privileges hebben gekregen. De samenwerking met Mees Jansen is goed bevallen en smaakt naar meer. We willen ons in de toekomst op andere luchtvaartmaatschappijen richten en nieuwe opdrachten binnenhalen. Hopelijk is ons visitekaartje, de OY-RUT, ook een keer in Nederland te zien!”

Copyright Mees Jansen (links) en Njord Zonneveld

Tags

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close