GoofNaast het nieuws

Hartmann! | Goof

Precies vandaag, maar dan in 1945, schoot Erich Hartmann zijn laatste tegenstander neer. Het was een Yak-9, boven toenmalig Tsjecho-Slowakije. Een vrij zinloze operatie, moet de man zelf ook gedacht hebben, want de dag erna gaf hij zichzelf over. 

‘Bubi’, werd hij genoemd, omdat hij eruit zag als een kind. 

Het was de 352ste overwinning. De complete jaarproductie van een middelgrote vliegtuigfabriek, naar de mallemoeren geschoten door één man. Dat was nog nooit in de geschiedenis voorgekomen. 

En het zal ook wel nooit meer gebeuren, air-to-air. Dezer dagen is een piloot al een topper als hij drie vijanden bedwingt. Alle luchtmachten bij mekaar halen sinds WO2 niet eens de 352. Vietnam, Irak, Afghanistan, alles. Andere tijden. 

Een jaar of tien geleden sprak ik een paar uur lang met Margrit Waltz, de beroemde ferrypilote. Ze vertelde dat ze als tiener enthousiast thuis kwam na haar eerste vliegles op vliegveld Bonn Hangelar. 

Ze zei tegen haar vader dat haar instructeur ene Erich Hartmann was. Haar vader kon het niet geloven. 

Goof Bakker

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button