fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL NieuwsProfessional

‘Zeventig F-35 vluchten vanaf Leeuwarden dit jaar’

In 2019 zullen vanaf de vliegbasis Leeuwarden zeventig vluchten worden gemaakt door F-35’s. Dit maakte de basiscommandant eerder deze week bekend, zo schrijft Omrop Fryslan op haar website.

Omschakeling

De commandant van de vliegbasis Leeuwarden, kolonel Arnoud Stallmann, deed deze uitspraak tijdens de vergadering van de Commissie van Overleg en Voorlichting Milieu (COVM) in het Fries provinciehuis. Vanwege de omschakeling van F-16 naar F-35, zijn er tijdelijk minder operationele toestellen beschikbaar op Leeuwarden. Daardoor zullen de gebaseerde toestellen minder vlieguren maken. Eind oktober 2019 worden de eerste Nederlandse F-35’s op Leeuwarden verwacht.

Geluidsmeetnet

Volgens Kolonel Stallmann betekent het niet meteen dat er minder vluchten zullen zijn vanaf de vliegbasis. Toestellen van andere bases als Volkel, of bezoekende buitenlandse toestellen zullen ook voor vliegbewegingen zorgen. Rond de vliegbasis is een geluidsmeetnet opgezet, dat met verschillende microfoons meet hoeveel geluid de passerende toestellen produceren.

Vlieguren

De zeventig F-35 vluchten tot het einde van dit jaar, zouden totaal slechts 27 vlieguren beslaan. Gemiddeld zou een vlucht dan minder dan een half uur duren. Omdat de vluchten in ongeveer zeven weken gemaakt zullen worden, zullen er per dag waarschijnlijk twee F-35’s vliegen.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button