LiefhebberMilitairNaast het nieuwsVideo

Spectaculaire filmbeelden van Amerikaans vliegdekschip – uit 1962

Onderstaand fragment, gefilmd op de USS ‘Shangri-La’, laat zien hoe vliegoperaties eraan toe gaan op een Amerikaans vliegdekschip begin jaren ’60. De uitzonderlijke beeldkwaliteit, de vliegtuigtypes en de beschildering van de toestellen maken het een genot om naar te kijken.

Documentaire

De beelden zijn afkomstig uit de documentaire ‘Flying Clipper, droomreis onder witte zeilen’ uit 1962. De film gaat over een Zweeds zeilschip dat een rondreis maakt over de Middellandse zee. Naast opnamen van bezienswaardigheden als Egyptische piramiden en Griekse eilanden, is er ook gefilmd op een Amerikaans vliegdekschip. Wat de documentaire zo bijzonder maakt, is dat er gefilmd is met speciaal ontworpen 70mm camera’s. De film is recent gescand op 4K Ultra-HD formaat en digitaal gerestaureerd.

Groter

De USS Shangri-La (CVA-68) was een middelgroot vliegdekschip, in dienst bij de Amerikaanse marine tussen 1944 en 1971. Daarmee was het een tijdgenoot van de Hr.Ms. Karel Doorman, het laatste Nederlandse vliegdekschip. De Shangri-La was wel beduidend groter, met een waterverplaatsing van 27.000 ton, tegen bijna 20.000 ton voor de Doorman. Voordat het schip in 1971 uit actieve dienst werd genomen, hebben de vliegtuigen van de Shangri-La nog ruim een half jaar deelgenomen aan gevechtsoperaties boven Noord-Vietnam.

Katapult

Op de beelden uit 1962 zijn onder meer A-4 Skyhawks, F4D Skyrays en F-8 Crusaders te zien. Hoewel in 57 jaar de Amerikaanse vliegdekschepen aanzienlijk groter en moderner zijn geworden, is er ook nog veel hetzelfde gebleven. Zo worden nog altijd de vliegtuigen gelanceerd met een (stoomaangedreven) katapult en gebeuren de deklandingen nog steeds met vanghaak en remkabels.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close