fbpx
ColumnColumn GoofHistorische LuchtvaartLiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Tu-154! | Column Goof

Precies vandaag maar dan in 2001, overleed Alexei Tupolev. De man ontwikkelde simpelweg de mooiste jet-airliner aller tijden. De mooiste propliner aller tijden is zonder twijfel de Lockheed Constellation.

Dat alles is geen kwestie van smaak, dat ìs gewoon zo. Bewijs het tegendeel maar eens.

Alles is mooi aan de Tupolev-154. Motoren, wielen, neus, en vooral die prachtige staart. 

Wonderlijk, want de Russen blinken, en blonken niet uit in esthetisch fraaie techniek. De Lada auto en de Ural motorfiets worden in films gebruikt als een sukkel of een schurk zich vervoert, als diens zijn schurkachtigheid of sukkelachtigheid benadrukt moeten worden.

Onze Yak-52 van de stichting oogst ieders bewondering vanwege het machtige geluid van zijn negencilinder stermotor, maar niemand zal ‘m roemen als mooiste toestel van het vliegveld. Ik wel, maar dat is dan wel weer subjectief. Ik heb daar zelfs een theorie over.

De mooiste staart uit de vliegtuiggeschiedenis is die van de P-39 Airacobra. En laat de staart van de Yak-52 daar nou exact een kopie van zijn! Twee toestellen die niets met elkaar te maken hebben. Of toch? Binnenkort met uw welnemen daarover meer.

Geniet intussen even van het bovenstaande plaatje: de mooiste jet-airliner aller tijden.

Goof Bakker

PS de foto maakte ik tijdens de zeer merkwaardige Open Skies-pers-presentatie op Nordholz Airbase. Een verhaal apart, komt er ook nog wel eens aan.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button