fbpx
Naast het nieuwsTravel

Wegdromen van Zadar | Video

Zadar is een verborgen parel aan de kust van Kroatië en onbetwist een prachtige bestemming voor wanneer je een strandvakantie wilt combineren met veel cultuur. Zadar is relatief rustig en wordt langzaam maar zeker populairder bij de toeristen, desalniettemin is het een prachtige stad met veel charme en authenticiteit. Zo kan je langs de prachtige kiezel- en zandstranden slenteren, zeer oude bezienswaardigheden bewonderen uit de tijd van de Romeinen of een van de vele eilanden bezoeken die voor de kust van Zadar schuilen.

Zadar voor beginners
Zadar is een havenstad in de gelijknamige provincie, Zadar, en telde in 2015 75.000 inwoners. De stad heeft een Mediterraans klimaat en het kan gemiddeld 30 graden worden in de zomer. Hoewel Zadar één van de favoriete bestemmingen van de provincie Zadar is, wint de stad maar gestaag populariteit bij de toeristen. 

©WikiCommons Silverije- Zadar

Zadar kent een zeer oude geschiedenis en is in 3000 jaar tijd in handen geweest van onder andere de Romeinen, de Venetianen en de Ottomanen. Door de vele machtswisselingen, die gepaard gingen met oorlogen, zijn in het verleden vele historische gebouwen beschadigd geraakt. De laatste oorlog die heerste in Zadar is ruim twee decennia geleden. Vele gebouwen zijn gesneuveld, maar daarna ook weer gerestaureerd.

Oude stad
Zadar is opgesplitst in twee delen, het oude stadscentrum en het modernere deel. De oude stad ligt op een schiereiland en was in het verleden totaal afgebakend door stadsmuren. Om het oude stadscentrum te betreden moet je via de Landpoort, die door de Venetianen in de 16e eeuw is gebouwd. In dit deel van Zadar zijn vele historische bezienswaardigheden te zien, zoals een kathedraal en duizenden jaren oude ruïnes. 

©WikiCommons Thaler Tamas- Landpoort

St. Donat
Een van de highlights van Zadar is de kerk van St. Donat. De kerk is in de 9e eeuw gebouwd en is het symbool van de stad. Het naastgelegen plein wordt met regelmaat gebruikt voor een souvenir markt en ‘s avonds wordt het plein romantisch verlicht. De kerk en het plein worden bovendien omringd door overblijfselen van het Forum Romanum, dat tussen 100 BC en de derde eeuw is gebouwd in naam van de Romeinse keizer Augustus. Het voormalige Forum Romanum omvatte een tempel voor de Romeinse goden Jupiter, Minerva en Juno. 

©WikiCommons Joadl- St. Donat

Dugi Otok
Voor de kust van Zadar vind je honderden eilanden van diverse formaten die bij de Zadar archipel horen. Hoewel velen van hen onbewoond zijn, is er toch een handvol die wel bewoond worden. Een van die eilanden is Dugi Otok. Op dit lange eiland van 45 km heerst een en al rust. Zo vind je hier ongerepte natuur met de mooiste stranden van Kroatië. Bovendien ligt hier ook een enorm zoutmeer, dat ontstaan is door de laatste ijstijd. 

©WikiCommons Andro Galinovic- Dugo Otok

Mocht je Dugi Otok willen bezoeken, dan zijn er een tal van dagtrips die georganiseerd worden naar het eiland. Je kunt onder andere kiezen uit wandel-, fiets- en kajaktochten. Daarnaast zijn er ook diepzeeduik mogelijkheden bij het eiland. 

Zee-orgel
Aan de boulevard van Zadar vind je een ludieke bezienswaardigheid. Aan het water liggen namelijk 35 pijpen met verschillende maten die deel zijn van een zee-orgel. Bezoekers kunnen van het schouwspel genieten zodra er water in de buizen stroomt. 

©WikiCommons United Union- Zadar Sea-Organ

Justin Au Yeung

Redacteur. Justin is al sinds zijn jeugd geinteresseerd in de luchtvaart. Hij is student aan de HvA, Aviation Studies. In de toekomst hoopt hij bij de luchtverkeersleiding te kunnen werken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button