fbpx
FinancieelNieuwsNL NieuwsProfessionalToekomst NL luchtvaart

Wetsvoorstel vliegtaks ingediend: 7 euro per ticket

Staatssecretaris voor Financiën, Menno Snel, heeft een wetsvoorstel voor de vliegtaks naar de Tweede Kamer gestuurd, zo meldt de Rijksoverheid. Daarin staat dat passagiers 7 euro per ticket aan belasting zullen betalen.

Voorstel

In het wetsvoorstel, met betrekking tot een nationale vliegbelasting, staat beschreven wat de tarieven van de vliegbelasting zullen worden als het kabinet per 1 januari 2021 een vliegtaks invoert. Iedere vertrekkende passagier zal ongeveer 7 euro belasting over hun ticket betalen.

Tarief

‘Naar verwachting zal het tarief onder de 7,5 euro blijven. Ook komt er een vliegbelasting voor vrachtverkeer, waarbij geldt dat vliegtuigen die minder geluid produceren minder worden belast. Het tarief is 3,85 euro per ton vracht voor de meest lawaaiige vliegtuigen en 1,925 euro per ton vracht voor de lagere geluidsklassen. Dit tarief wordt geheven op basis van het gewicht van het vliegtuig’, aldus de Rijksoverheid.

Snel

Staatssecretaris Snel van Financiën: “Internationaal vliegen wordt in tegenstelling tot de auto, bus of trein op geen enkele manier belast. Dit is een belangrijke reden om een vliegbelasting in te voeren. Dit draagt ook bij aan het verkleinen van de prijsverschillen tussen vliegtickets en bijvoorbeeld treintickets. In veel landen om ons heen is er al wel een vliegbelasting en we zoeken dan ook als eerste de Europese samenwerking op.”

200 miljoen

Als het niet lukt om een Europese vliegtaks in te voeren, zal de Nederlandse vliegbelasting zo’n 200 miljoen euro per jaar opleveren. ‘Als in 2019 of 2020 blijkt dat er Europese afspraken komen, is het mogelijk om het wetsvoorstel voor een nationale vliegbelasting niet in werking te laten treden’, aldus het kabinet.

2009

Het is niet de eerste keer dat er een belasting komt op vliegtickets. In 2009 werd na grote weerstand de Nederlandse vliegtaks, die een jaar eerder werd ingevoerd, weer afgeschaft.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button