MilitairNieuwsProfessional

Amerikaanse F-35’s worden ‘oefen-Sukhois’

De Amerikaanse luchtmacht gaat F-35’s gebruiken als ‘oefen-tegenstander’ vanaf de vliegbasis Nellis (Nevada). Dit meldde de USAF in een persbericht.

Russisch

Op dit moment heeft de Amerikaanse luchtmacht slechts één squadron dat de rol van tegenstander op zich neemt tijdens de grootschalige ‘Red Flag’ oefeningen boven de woestijn van Nevada. Het 64th Agressor Squadron is uitgerust met F-16’s, die vaak zijn beschilderd zijn met Russische rode sterren en afwijkende kleurenschema’s. Een tweede USAF agressor squadron is gebaseerd in Alaska.

Deze USAF F-16C heeft een speciaal kleurenschema als ‘adversary’ (oefentegenstander) © Leonard van den Broek

Sukhoi

Het initiatief om F-35’s te gaan gebruiken als oefentegenstander komt van generaal Mike Holmes, hoofd van Air Combat Command. Hij heeft zich sterk gemaakt voor het inzetten van ‘vijfde generatie’ gevechtsvliegtuigen (F-35 en F-22), ten behoeve van training en ontwikkeling van nieuwe tactieken. Door de modernste toestellen als de F-35 in te zetten als oefentegenstander, kunnen piloten voorbereid worden op een confrontatie met moderne Russische of Chinese gevechtsvliegtuigen als de Sukhoi Su-57 en de Chengdu J-20.

Russische Sukhoi Su-57 (PAK-FA) © Lucien Blok

Opheffing

Elf F-35’s zullen worden overgebracht vanaf Eglin AFB (Florida). Verwacht wordt dat de F-35’s pas in 2022 naar Nellis zullen komen. Ze zullen dan deel gaan uit maken van een nieuw agressor squadron, het ’65th Aggressor Squadron’. Dit squadron vloog tot de opheffing in 2014 met F-15’s als oefentegenstander. De Amerikaanse marine (US Navy) beschikt over vier eenheden die fungeren als oefentegenstander. Deze squadrons gebruiken verschillende vliegtuigtypen – maar nog geen F-35’s.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close